Готови ли сте за новата ера – IPv6?   6 правила за впечатляваща PowerPoint презентация   Ползите от аутсорсинга за една IT компания   Как да увеличите IT стойността на Вашия бизнес

Готови ли сте за новата ера – IPv6?

Интернет е на път да претърпи доста голяма промяна. Въпреки, че тази промяна ще бъде незабележима за повечето потребители, бизнеса навсякъде трябва да започне да оборудва мрежите си за успешен преход към IPv6.

Общият език на интернет е известен като Internet Protocol (IP). Когато едно мрежово устройство, като например компютър или смартфон се свързва с Интернет чрез доставчик на интернет услуги (ISP), то тогава устройството използва уникален IP адрес. Този IP адрес позволява устройството да се идентифицира еднозначно и да е във връзка с интернет.

Когато интернет се изгражда в началото, се предполага, че първоначалния интернет протокол, IPv4, който има близо 4,3 милиарда адреси е трябвало да бъде предостатъчен, за да продължи да съществува доста дълго време. С развитието на Интернет, стана ясно, че IPv4 не би могъл да се справи с огромния ръст. През 1990 година, беше преценено, че 536 милиона адреси, една осма от тези на разположение за IPv4, вече са били дадени. През последните години, използването на IPv4 адресите се е повишило до почти 4 милиарда. Повечето интернет регистри, които предоставят IP адреси се очаква да не предлагат  IPv4 адресно пространство през 2011 година.

IPv6, наследник на IPv4, ще предостави над 4 милиарда пъти по-голямо адресно пространство от IPv4. За разлика от IPv4, който създава IP адреси чрез 32 бита информация, IPv6 използва 128 бита, ефективно увеличава броя на наличните адреси с около 340 трилиона (3.4 х 1 038) адреси, в сравнение с IPv4, което е приблизително 4,3 милиарда (2 128 ). Предстоящото изчерпване на IPv4 адресите скоро ще доведе до миграция към IPv6 в световен мащаб. Въпреки това ще съществува плавен преход при преминаване от IPv4 към IPv6. Повечето модерни операционни системи като Windows 7, Mac OS X, Linux и сега поддържат IPv6. Мобилните устройства, задвижвани от операционна система като IOS 4.1 +, Windows Mobile и Android 2.2 също вече са с IPv6 поддръжка.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg