Топ 10 на най-добрите Android телефони   Предстои ли криза в идентичността на Desktop компютрите?   Скоро ще настъпи ерата на мобилното плащане   Как финансовите директори могат да възстановят компанията след бедствие

Предстои ли криза в идентичността на Desktop компютрите?

Новите десктоп операционни системи на Apple и Microsoft ще предлагат елементи от мобилните устройства, но това може да се окаже объркващо.

През изминалата седмица Apple пуснаха широко очакваната актуализация на своята операционна система за настолни и преносими компютри – OS X Lion. От своя страна, Microsoft работи върху още по-голям основен ремонт на Windows, с версия, наречена Windows 8.

И двете нови операционни системи отразяват основна промяна в персоналните компютри. Те включват елементи от мобилните операционни системи, заедно с по-конвенционални функции на десктопа. Но демо версиите на двете операционни системи показват, че потребителите биха могли да се сблъскат с объркваща смесица от дизайнерски идеи и методи на взаимодействие.

Windows 8 и OS X Lion включват елементи като взаимодействие при допир и приложения на цял екран, които ще улеснят „еднозадачността“ (за разлика от многозадачността),за потребителите, които са свикнали на мобилни устройства и таблети.

„Възходът на таблетите, или най-малко на iPad, предполага, че има латентна, незадоволена потребност за една нова форма на изчислителната техника“, казва Peter Merholz, президент в дизайнерската фирма Adaptive Path. Въпреки това, добавя той, „преходът на персоналните компютри в посока таблети не е особено разумен.“

Cathy Shive, независим разработчик на софтуер, се съгласавя. Тя разработва софтуер за Mac десктоп в продължение на шест години, преди да започне разработването на приложения за IOS (операционната система на Apple за iPhone и iPad). „Когато за пръв път видях демо на Lion на Steve Jobs, аз бях много изненадана, всъщност бях ужасена“, казва тя.

Shive е изненадана от посоката, в която Apple и Microsoft се движат. Един от основните черти на използваемостта на дизайна е, че един интерфейс трябва да бъде пригоден към специфичния контекст и хардуер, в който той живее. Настолният компютър не е същото нещо като таблета или мобилното устройство.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg