Как HP може да спаси Palm?   Стив Джобс – създателят на една империя   Оцеляването: Постоянно преосмисляне и предефиниране, част II   Прилагане на Управление на знанието, част I: Понятия и подход

Стив Джобс – създателят на една империя

На 24 август, изпълнителният директор на Apple, Стив Джобс, подаде оставка, след като превърна една фирма, която беше на ръба на фалита в най-властващата компания в Америка. Официално Джобс не даде причина за оттеглянето си, но бързо се отгатна, че може би здравето му е причината той да се оттегли от поста си.

Възхвалите почти винаги се дават посмъртно, но в случая на г-н Джобс, той заслужава признание още при оттеглянето си. Джобс е съосновател на компанията още в самото и начало,  но губи борбата за власт с борда и е принуден да се оттегли. Все пак едно десетилетие по-късно той се връща, за да спаси компанията и завършва пътуването си в бизнеса като един истински герой.

Има две определящи точки в историята на Apple, всяка от тях е крачка към господството на компанията. Първата крачка е когато Ридли Скот прави популярна ”1984” , втората е 17 години по-късно, когато Джобс въвежда iPod-a.

Продуктите на Apple създадоха промяна на пазара и надвиха всички техни двойници и съперници. Microsoft Windows 1.0 бе пуснат след Macintosh; версиите на операционната система Macintosh бяха винаги крачка пред Windows. Windows се опитваше да имитира и догони властващата компания, но никога не успяха в този подвиг.

Тази прогресия се превърна в регресия през 1990-те години, когато Apple без опеката на г-н Джобс, направи грешка с възлагането на MacOS на трета страна разработчици, както и с разделянето на хардуерните предложения на компанията на части: Classic, LC, II, Quadra Performa и Centris. Въпреки, че това помогна на компанията и им даде предимство в няколко допълнителни точки в своя пазарен дял, гигантът имаше финансови затруднения.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg