Защо Facebook може да се превърне в новия Yahoo   30 програми с отворен код, които могат да заменят скъпия Аудио и Видео софтуер (продължение)   Как да станем зелени, без да бъдем на червено   Инвестиране в Изпълнително табло?

Защо Facebook може да се превърне в новия Yahoo

Никой няма да отрече, че в момента Facebook представлява най-успешната социална платформа. С умопомрачителните 750 милиона потребители, всеки може да каже, че Facebook никога не прави погрешни стъпки. В действителност, фактите сочат нещо съвсем друго.

Ако погледнем по-отблизо, можем да кажем, че повечето от идеите и стъпките на Facebook не са били направени по възможно най-добрия начин. Компанията се е проваляла в  интегрирането на голям брой нови услуги, които е трябвало да бъдат тръпка за потребителите. На дневен ред, можем да кажем, че социалният гигант предприема нова стратегия: копира от конкуренцията (Google +).

Всичко това ни въвежда на мисълта: Facebook бързо се превръща в новия Yahoo.

Защо Facebook успя в миналото

В днешно време технологията е всичко. Повечето от стартиращите компании, които се провалят, се опитват да направят нещо, което вече съществува. Такъв е и случая с голям брой новостартиращи компании в Силиконовата долина.

Успехът на Facebook се дължи на следните обстоятелства. Facebook се появи точно в момент, когато студентите искаха нещо ексклузивно, далеч от буйните тийнейджърски и шумни групи, които доминираха в MySpace. Сайтът стартира през 2004 г. като частна мрежа за елитни студенти в Харвард, а скоро и сред студентите в други колежи в Бостън, Ivy League училищата, Нюйоркския университет, Масачузетския технологичен институт и Станфорд. По-късно, сайтът е пуснат за всички студенти, за всички ученици от училищата, а след това и за служителите на няколко елитни технологични компании.

Точно в момент, когато светът беше готов за използването на социалните мрежи, Facebook им предложи точно това. Дизайнът му не е революционен. Инженеринга на компанията също не е особено впечатляващ. Но ключът към успеха е точното време – хората вече са готови за социално въвличане.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg