Тексаският университет разработва най-мощния суперкомпютър в света   Топ 10 съвети за социалните мрежи за развитие на предприятията – първа част   Как да станем зелени, без да бъдем на червено – част II   Работодателите искат IT директорите да са стратези или революционери

Работодателите искат IT директорите да са стратези или революционери

Водени от бързия напредък, интеграцията на нови технологии и променящите се нужди на бизнеса, ролята на IT мениджъра се измества от това да бъде само управител в посока на  ролята да бъде стратег и революционер. Това гласи проучване на изследователската агенция Deloitte сред ИТ мениджърите в САЩ.

Според анкетата, 45 процента от анкетираните близо 1000 работодатели в IT сектора, разглеждат ролята на своите собствени IT мениджъри като имащи роля на управител, докато други 45% казват, че тяхната роля е в това да бъдат стратези. Останалите 10% твърдят, че тяхната роля на IT мениджър е да бъдат революционери – процентите на Deloitte на това число се очаква да се разрастват, тъй като технологиите продължават да променят начина, по който се прави бизнес.

Сред анкетираните, 66% вярват, че за да бъде революционер, от IT мениджърът се изискват четири критични умения: знания за индустрията, знания за бизнеса, технологичен опит и управление на персонала.

„Преди две години цел на IT мениджърите беше да се намалят разходите и да имат средства за осъществяване на бизнеса. Те бяха управители „, казва Сукету Ганди, водеща фигура в Deloitte Consulting.

„Подобренията в икономиката и напредъка в технологиите, сега предоставя на IT директорите мобилност на повече средства и ресурси, а тяхното разположение позволява на служителите и ресурсите да бъдат използвани в различни насоки; социалните платформи улесняват реално  разговорите, анализът осигурява почти моментални прозрения за добро вземане на решения; облак технологиите предоставят платформа за услуги, които да бъдат доставени за един миг.

Страници: 1 2 3 4 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg