Пет грешки в социалните медии, които трябва да избягва една StartUp компания   Как да използваме правилните технологии и да увеличим нашата ефективност   Защо е толкова трудно за организациите да се променят?   5 начина да увеличите бюджета за приложения

Защо е толкова трудно за организациите да се променят?

През последните пет години, асинхронността е била успешно използвана от Lean & Agile  методологиите в рамките на процесите на разработка на софтуер за работа, както във вътрешните, така и в клиентските проекти. Lean & Agile са философии / принципи / методи / практики, които през последните години набират широка популярност по света (до някаква степен и в България) и които имат сериозно отражение върху начина на управление на проекти (софтуерни и не само).

Докато самите процеси са доста прости, има значими културни и организационни предизвикателства, на които трябва да се обърне внимание, когато се прави преход от Waterfall или Spiral методологиите към Agile и Lean в големите корпорации и правителствените агенции

Причината е очевидна: подхода към философията за управление и контрола на културата на доверие, овластяването и отчетността на екипа изискват голяма промяна в мисленето и културата, а това е трудно да се направи.

Всепроникващата инерция

Защо е толкова трудно за организациите да се променят?

Въпросът никога не е илюстриран по-добре, отколкото на 26 март 2010 г. в епизода „This American Life“ на NPR (радио програма). В този епизод бе представена идеята за създаването на New United Motor Manufacturing (NUMMI), което е било невероятно обединение през 80-те между два гиганта: General Motors и Toyota.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg