4 големи промени, пред които е изправен интернет през 2012 г.   10 езика за програмиране, които биха могли да разтърсят IT   Топ 100 на Android приложенията през 2011 г. (част втора)   Три тенденции, които определят мобилните компютри

10 езика за програмиране, които биха могли да разтърсят IT

Имате нужда от друг език за програмиране, който е по-добър от настоящият? Със сигурност вече има голям избор от програмни езици в IT пространството. Съществуват множество структурни програмни езици, обектно-ориентирани езици, динамични езици, скриптови програмни езици. Никой разработчик не би могъл някога да научи всички съществуващи опции, които са на разположение днес.

И все пак, с изненадваща честота се появяват нови и нови езици. Някои от тях са проектирани от студенти или любители, други са просто лични проекти. Трети са продукти на големи IT компании. Дори и малките и средни компании остават в центъра на действието в създаването на езици, за да обслужват нуждите на техните индустрии. Въпросът е Защо хората продължават да преоткриват колелото?

Самото програмиране се развива непрекъснато. Възходът на многоядрените процесори, изчислителните облаци, мобилността и разпределените архитектури създадоха нови предизвикателства за разработчиците. Добавянето на поддръжка за новите функции, парадигми и модели в съществуващите езици може да бъде изключително трудно. Понякога най-добрият отговор е да се започне от нулата.

Тук ви предлагаме поглед към 10 най-съвременни езици за програмиране, всеки от които се доближава до изкуството на разработката на софтуер от нова гледна точка, за справяне с конкретен проблем или уникален недостатък от днешния ден. Някои от тях са зрели проекти, а други са в ранен етап на развитие. Някои от тях вероятно ще останат неясни, но всеки един от тях може да се превърне в пробивен инструмент, който променя програмирането за години напред – най-малко, докато пристигне следващата партида от нови езици.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg