10 правила от Марк Кубан за успешен старт на бизнеса   10 езика за програмиране, които биха могли да разтърсят IT (част втора)   Топ 100 на Android приложенията през 2011 г. (част трета)   Облачните тенденции за 2012 година

10 езика за програмиране, които биха могли да разтърсят IT (част втора)

Имате нужда от друг език за програмиране, който е по-добър от настоящият? Със сигурност вече има голям избор от програмни езици в IT пространството. И все пак, с изненадваща честота се появяват нови и нови езици. Някои от тях са проектирани от студенти или любители, други са просто лични проекти. Трети са продукти на големи IT компании. Въпросът е Защо хората продължават да преоткриват колелото?

Самото програмиране се развива непрекъснато. Възходът на многоядрените процесори, изчислителните облаци, мобилността и разпределените архитектури създадоха нови предизвикателства за разработчиците. Добавянето на поддръжка за новите функции, парадигми и модели в съществуващите езици може да бъде изключително трудно. Понякога най-добрият отговор е да се започне от нулата. В миналия брой Ви представихме първите 4 най-съвременни езици за програмиране, всеки от които се доближава до изкуството на разработката на софтуер от нова гледна точка, за справяне с конкретен проблем или уникален недостатък от днешния ден. Тук продължаваме с останалата част от колекцията.

5: Opa

Уеб програмирането е твърде сложно. Дори най-простите Web приложения изискват безброй редове код на различни езици: HTML и JavaScript по отношение на клиента, Java или PHP по отношение на сървъра, база данни SQL и така нататък.

Opa не може да замести някой от тези езици индивидуално. Напротив, той се стреми да ги премахне всички наведнъж като предлага изцяло нова парадигма за уеб програмиране. В едно Opa приложение, потребителския интефейс от страна на клиента, логиката от страна на сървъра и базата данни са изпълнени на един-единствен език – Opa.

Opa използва комбинация от клиент- и сървър- библиотеки от класове(frameworks).  Opa компилатор решава  дали даден процес трябва да се изпълни от клиента, сървъра, или и от двете. Opa превежда заявките от страна на клиента в съответните JavaScript код, включително AJAX.

Opa средата използва собствен уеб сървър и система за управление на бази данни, които не могат да бъдат заменени със самостоятелни алтернативи. Opa е с отворен код и в момента е налична за 64-битовата версия на Linux и Mac OS X платформите.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg