Как да подобрите готовността за възстановяване след бедствие?   5 причини, поради които таблетите са по-добри от смартфоните и лаптопите   50 Android приложения за персонализиране на вашия смартфон (част 2)   Linux 3.2 Kernel: За какво да помислите преди обновяване?

Как да подобрите готовността за възстановяване след бедствие?

Ако утре трябва да тичате дълъг маратон, дали ще се справите отлично? Доста трудно би ви било да избягате цялото разстояние за прилично време без подготовка, упражнения и тренировки.

Същото важи и за възстановяването след бедствия (DR – Disaster Recovery): шанса, че бихте могли успешно да възстановите операциите си на  без упражняване на DR планове  регулярно е доста малък. Шансът да се възстановите да сте на изходно положение за кратко време е нула. И все пак от компанията за проучвания Forrester, констатират, че упражняването на  DR плановете е област в която голяма част от компаниите изостават.

Въпреки че голяма част от предприятията твърдят, че провеждат своите кризисни упражнения поне веднъж годишно, се оказва  че по-голямата част от тези упражнения не са изчерпателни, а просто упражняват част от плана или подмножество на приложенията. Всъщност, много от организациите с които от Forrester са говорили, знаят, че трябва да се подобри тяхната DR тренировъчна програма, но се сблъскват с пречки като липсата на изпълнителната подкрепа, ограничените ресурси на наети лица, както и страх от прекъсване на бизнес процесите. Ако това ви звучи твърде познато, помислете за следните 10 най-добри практики за актуализиране и подобряване на текущата програма за упражняване на възстановяването след бедствие:

1. Определете конкретни упражнения и цели

Упражняване в името на упражняването е загуба на време. Уверете се, че са налице ясни и конкретни цели, които ще помогнат да се определи крайният успех на едно упражнение. Една от целите може да бъде толкова просто, тъй както да „проверим времето за възстановяване и целите след възстановяването.“ Може да се ориентирате към други цели на обучение, като: „Запознайте администраторите на базите данни с плановете за възстановяване на Oracle.“

Страници: 1 2 3 4 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg