Възходът на Node.js: Сървърен JavaScript   5 причини, поради които смартфоните са по-добри от лаптопите и таблетите   60 фантастични безплатни Android приложения   Инструменти с отворед код, в помощ на празника „Свети Валентин“

Възходът на Node.js: Сървърен JavaScript

Microsoft и някои други компании вече прегърнаха идеята да разширят употребата на JavaScript извън пределите на браузъра – но това от своя страна крие опасности за разработчиците.

Въпреки че е само на три години Node.js печели симпатии като платформа за разработване на приложения, позволявайки на разработчиците да използват Java не само по отношение на браузъра, но и за самия сървър. Въпреки това остава въпроса, до колко е подходящ Javascript  за сървърите и каква е готовността на програмистите да използват това направление.

Раян Дал е създателят на Node.js или съкратено Node. Тази разработка печели положителна оценка от Google, Yahoo и някои други по-малки компании. Платформата е базирана на енджина на Google Chrome V8 и включва множество функционалности.

Създателят на Javascript и работещ на висш пост в Mozilla – Брендан Ейч, не е изненадан от факта че JavaScript се е насочил към сървърите. “Очаквах го защото Netscape искаха това да се случи. Разработчиците обичат цялостните неща от край до край и логичната стъпка към това е единен език за разработка.”

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg