Ревю: Новият iPad   Защо новите езици за програмиране успяват или претърпявят провал   Apple, Google, Amazon и възхода на екстремно-ниските цени   Cisco: Информационните технологии са всичко за услугите

Защо новите езици за програмиране успяват или претърпявят провал

Някои програмни езици стават любими в компютърната  индустрия, докато други остават в неизвестност. Какво определя успехите на един език и провалите друг?

Има толкова много езици за програмиране на разположение днес, че е почти невъзможно да се проследи развитието на всички тях. Най-вероятно никога не сте чували за повечето от тях. Но защо? Защо някои езици печелят признание, а други не?

Как един език за програмиране става успешен и кое е това, което разделя успешните от тези, които не са намерили признание от общността? Едно бързо изследване на някои от най-успешните програмни езици от миналото разкрива някои от причините.

Успешните езици произхождат от други

Малко разработчици искат да усвояват отново всичко от нулата. Поради тази причина, много от новите езици не са удобни за разработчиците, тъй като изискват време за усвояването им. Разработчикът трябва да е добре запознат с граматиката на програмното ядро и трябва да може да борави с нея умело.

Това означава, че новите езици, може би трябва да бъдат поне малко C-подобни. Без съмнение ще разочароваме тези, които мразят фигурните скоби на C и някои от неговите особености, но много от успешните програмни езици използват именно този синтаксис – C + + , Java , JavaScript и безброй други подобни прозиводни на C.

Някои съвременни езици са избрали по-различен път, като  например Python. В случая, именно уникалния синтаксис на Python е една от основните характеристики. Този език е различен умишлено и по уважителни причини. Не всеки език може да се похвали със същото.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg