7 митa за програмирането   Подобрете Вашия уебсайт с помощта на инструментите, които се предлагат от Вашия хостинг доставчик   60 безплатни Android приложения (част 3)   75 софтуерни продукти с отворен код за малкия бизнес (част 3)

7 митa за програмирането

Дори и като програмисти, които мислите логично и разумно, никога не трябва да подценявате митовете. Някои програмисти ще повярват на това, в което те избeрат да вярват, дори и да имат срещу себе си по-добра преценка и мнение.

Класическият пример е най-популярната заблуда, че може да се ускори даден софтуерен проект чрез добавяне на повече програмисти в него. Фредерик П. Брукс развенча тази теория през 1975 г., в неговата книга с есета „Митичният човеко-месец.“ („The Mythical Man-Month.“)

Централната предпоставка на Брукс е, че добавянето на повече програмисти в крайната фаза на софтуерен проект няма да ускори процеса. Напротив, това ще го забави още повече. Ако това е вярно, твърди той, голяма част от другите конвенционални мъдрости за управление на софтуерните проекти всъщност са неправилни.

Някои примери на Брукс изглеждат ненужни, но предпоставките му са все още са в сила. За съжаление, твърде малко разработчици взимат неговите теории присърце. Повече от 35 години по-късно, митичното мислене все още изобилства сред програмистите. Ние все още правим същите грешки.

Срамно е, че в много случаи, хората преди нас посочват вече направени грешки, а ние все по-рядко се вслушваме в тези сигнали. Ето само няколко примера на съвременни програмни митове, много от които всъщност са взети от вековните заблуди.

Страници: 1 2 3 4 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg