7 митa за програмирането (част втора)   Потребителските иновации при електронните стъкла. Напред към бъдещето   10 причини да закупите iPad 4   73 приложения с отворен код, които можете да използвате в облака

7 митa за програмирането (част втора)

Дори и като програмисти, които мислите логично и разумно, никога не трябва да подценявате митовете. Някои програмисти ще повярват на това, в което те избeрат да вярват, дори и да имат срещу себе си по-добра преценка и мнение. В брой 137 Ви представихме първите три мита в света на програмирането. Тук продължаваме и с останалите.

Мит № 4: Най-модерните инструменти постигат по-добри резултати

Софтуерът е технологичен бизнес, така че е изкушаващо да се повярва, че технологиите могат да разрешат вашите проблеми. Не би ли било хубаво, ако нов език за програмиране, фреймуърк  или среда за разработка може да намали разходите и времето за пускане на пазара на  даден продукт, както и да подобри качеството на кода наведнъж?

Много от фирмите са се опитали да използват нетрадиционни езици, за да надхитрят техните конкуренти. Yammer, социалната мрежа, пише първата си версия в  Scala. Twitter започва живота си като приложение на Ruby on Rails. Reddit и Yahoo Store са построени първоначално с Lisp.

За съжаление, повечето от тези експерименти са краткотрайни.  Yammer се прехвърля към използването на Java, когато Scala вече не може да отговори на нуждите на им. Twitter преминават от Ruby on Rails  през Scala и накрая също преминват към използването на Java. Reddit пренаписва кода си на Python. Yahoo Store мигрира към C++ и Perl.

Фред Брукс предвиждаше това преди десетилетия. В есето си „No Silver Bullet“, той споделя, че „няма единнен език, среда за разработка, технология или техника на управление, която обещава едновременно всичко най-добро :  производителност, надеждност, простота, вариативност и т.н..“

Например, когато американското министерство на отбраната разработи езика Ada през 1970 г., неговата цел е да революционизира програмирането. За съжаление няма такъв късмет. „Ada е просто още един език на високо ниво.“ пише Брукс през 1986 г. Днес това е един инструмент, насочен към конкретна ниша.

Разбира се, това няма да спре никого от изобретяването на нови езици за програмиране и това е добре. Само не се заблуждавайте. При изграждането на качествен софтуер вашата цел е ловкост, гъвкавост, изобретателност и всичко това на едно и също място, но избирането на един технологичен продукт почти винаги не е достатъчно.

Страници: 1 2 3 4 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg