Шестте най-добри нови характеристики за бизнес потребителите в iOS 6   10 тенденции за 2012 година: най-добрите възникващи инфраструктурни тенденции   Лари Елисън представя „Облака” на Oracle

  50-те най-популярни средства с отворен код за работа с големи данни (част 2)

10 тенденции за 2012 година: най-добрите възникващи инфраструктурни тенденции

Таблети, „донеси собственото си мобилно устройство на работа, хибридни „облаци”, управление на ресурси и много други се очаква да бъдат големите тенденции за 2012 година

Миналата седмица Gartner стартира своята среща „Управление на инфраструктурата и дейностите” със списък с 10-те най-влиятелни възникващи тенденции, които ще окажат влияние върху информационните центрове и информационните технологии, използвани от бизнеса и правителството сега и през следващите четири или пет години.

Списъкът бе представен от Дейв Капуко, Директор Изследвания в Gartner, в обръщение, в което то обясни, че често налице е вълнообразен ефект когато тенденции като мобилните устройства на служителите и използването на услуги в „облака” оказват въздействие върху други услуги, свързани с предоставянето на помощ и поддръжка.

10-те тенденции са:

1. Консуматорството и таблетът: На широко разпространената употреба на таблети, като iPad, и други мобилни устройства в бизнеса не се гледа като на пълна подмяна на традиционните настолни компютри, но тенденцията с използването на таблети ще доведе до появата на „по-специфични приложения, които да изпълняват специфични задачи”, отбелязва Капуко, а „дните на монолитните пакети” от приложения като че ли си отиват заради тях. Компаниите, които ги използват, включително за прилагането на „донеси собственото си мобилно устройство на работа, трябва да признаят, че налице е голямо количество неуправлявана информация при използването на таблети и смарт телефоните, което непременно трябва да започнат да управляват.

2. Неограничен център за данни: Тенденцията към по-малки размери, но по-голяма наситеност на центровете за данни, в комбинация с тенденцията да се анализира предоставянето на киловат, води до управление на енергията като по-нов вид дисциплина, дори за „организациите, които използват разумно и интензивно енергията”, до 2017 година, казва Капуко, където е забележим фокусът върху системи от данни за управление на енергията.

3. Управление на ресурсите: Процесът на виртуализация на сървъри продължава да се развива, но бизнесът все още не се е възползвал напълно от ползите, които може да получи с оглед управлението на работния процес. Използването на вода за охлаждане в центровете за данни е друга тенденция, за която трябва да знаете. Производителите на центрове за управление на данни трябва да бъдат оценени, за да се установи дали биха могли да допринесат за управлението на ресурсите в центровете за данни.

4. Мобилността и личният „облак”: „Цялата концепция на компютрите се изчерпва,” заявява Капукио, като отбелязва, че служителите, които днес често използват много устройства, могат да искат да използват някои от тях в условията на „донеси собственото си мобилно устройство на работа” в корпорацията. Корпорациите не само трябва незабавно да оценят ситуацията с модела „донеси собственото си мобилно устройство на работа”, но и трябва да вземат под внимание „културата за самообслужване на потребителите” и да признаят, че в бъдеще мобилността ще има вълнообразен ефект върху това как е изградена – или не е изградена изобщо – вътрешната физическа инфраструктура.

5. Хибридни „облаци”: През следващата година повече от 60 процента от корпорациите ще използват някаква форма на услуги в „облака”, а мнозинството от тях ще проучват частни и обществени техники в „облака”, или в това което е известно като хибриден „облак”. През следващите три години ще се появи частен „облак”, чиято цел ще е централизирано предоставяне на услуги в областта на информационните технологии. Компаниите трябва да оценят какво представляват услугите свързани с удобството и да ги преместят в обществения „облак”, признавайки, че решението да ги виртуализират засяга съществено широколентовия I/O, увеличавайки го с повече от 25 пъти.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg