Преход към Windows 8: защо, кога и как   Как да анализирате представянето на Вашия уеб сайт   Девет начина да направите KDE Activities по-полезни   50 заместника с отворен код за фирмен софтуер за бизнес разследване (Част 3)

Преход към Windows 8: защо, кога и как

Машините с Windows 8 ще се появят някъде през есента, но това не означава, че бизнесът трябва да се притеснява, че трябва да обнови настолните и преносимите си компютри, твърдят експерти.

Докато новата операционна система предлага значими нови характеристики в сравнение с предишни обновявания от Microsoft, никое от тях не е толкова привлекателно, че да вземе връх над практичните бизнес фактори. Платформата наистина притежава много неща, заради които да бъде препоръчвана, казва Ник Геволович, системен анализатор в компютърния екип на PolyOne Corp., международен производител на пластмаса, базиран в Ейвън Лейк, Охайо. Windows 8, например, стартира бързо, отнема му по-малко време да създаде образ на компютъра, отколкото на Windows 7, а потребителският му интерфейс Metro предлага интересни възможности за устройства, използвани в предприятия или в отдели по човешки ресурси, казва още той.

Но както при много други типове бизнес, PolyOne все още са в средата на прехода от Windows XP към Windows 7, надявайки се да приключат навреме преди 8 април, 2014 година, когато ще приключи поддръжката за XP. „Общото усещане е, че свършихме цялата тази работа, за да преминем към Windows 7,” казва той. „Защо да го правим отново, за да преминем към Windows 8 след година?” Това е хубав въпрос, казва анализаторът от Gartner Майкъл Силвър. Организации, които преминават през преход в ОС страдат от това, което той нарича преумора от прехода и не искат да се занимават с ново такова скоро, затова отговорът е да се чака.

Има и други причини да се изчака, казва той. Windows 8 вероятно ще бъде пуснат през тази есен, което означава, че няма да е готов за широко корпоративно разпространение за 18 месеца, казва Силвър. Това означава, че като реалистична начална дата може да се приеме началото на 2014 година – прекалено близо да крайния срок на поддръжката на XP. „Няма достатъчно време преди крайния срок”, казва той. „Трябва да се фокусирате върху прекратяване на употребата на XP”.

Чакането също дава повече време за Windows 8 да се установи като стабилна платформа и да докаже ползите си за корпоративните мрежи от реалния свят, заявява Найджъл Фортлидж, вице президент на отдела за ИТ към GHY International, брокерска компания в Унипег, Канада. Компанията тъкмо е приключила с преминаването към Windows 7 миналата есен и са се заели с този проект само заради наближаващия краен срок, не защото са имали проблем с операционната система XP.

Докато първоначално преминаването към Windows 7 предизвика увеличаване в обажданията за поддръжка, повечето от тях са били с въпроси за това как да се използват характеристики, които са били нови в сравнение с XP, не заради проблеми с компютъра, които е трябвало да се отстранят. След около пет месеца, този бум се успокои и сега обажданията за поддръжка и помощ са с 80% по-малко отколкото са били при XP, заявява още той.

Целта според него е да има стабилна система, която не изисква много усилия от ИТ за поддръжка, и която потребители могат да използват без да преминават обучения. Това смята той след преминаването към Windows 7, а Windows 8 няма да е привлекателен докато не е точно толкова надежден. „Не искам да се занимавам с това в продължение на години, ако мога да го избегна,” казва той.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg