Преход към Windows 8: защо, кога и как   Как да анализирате представянето на Вашия уеб сайт   Девет начина да направите KDE Activities по-полезни   50 заместника с отворен код за фирмен софтуер за бизнес разследване (Част 3)

Девет начина да направите KDE Activities по-полезни

С няколко малки подобрения, KDE Activities могат да бъдат припознати като иновационния инструмент, който са.

Activities са определящата характеристика на серията рилийзи KDE 4. Мощни виртуални работни пространства, всяко от които може да съдържа свои собствени виртуални работни пространства, Activities за момента са най-лесният начин за увеличаване на наличното пространство на работния плот и за работа с насочен към програмата подход, вместо с такъв насочен към приложението.

Въпреки потенциала им, Activities остават лошо разбрани. Част от проблема е липсата на пояснения, или случаи на употреба. Друга част е липсата на лесни за употреба инструменти.

В резултат на това, дори на онези, които са открили Activities сами, им отнема повече време от необходимото, за да ги използват. Много потребители не могат да видят смисъла в тях или се придържат само към виртуалните работни пространства, или избират по-скъпи и сложни решения като няколко монитора.

За да сме честни, направени са подобрения от първите рилийзи на KDE 4. Настоящият рилийз KDE 4.9, например, почиства конфигурационния дисплей за Activities. Той позволява да се задава файлове и прозорци да се отварят в избрани Activities, което намалява натоварването на работния плот и помага да се гарантира, че специализираните инструменти, необходими за определено приложение, винаги са налице.

Но въпреки че подобни промени са добре дошли, те се случват прекалено бавно. При тази скорост, ще трябва да се достигне до KDE 4.19 преди Activities да са това, което трябва да са. Ето и списък с желания, които биха помогнали на Activities да станат каквото трябва:

1. Изясняване на връзката между Activities и Виртуалните работни пространства

Лесно можете да определите връзката между Activities и виртуалните работни пространства. Когато се използват според намерението на разработчиците, Activities са организирани в задачи и използват виртуални работни пространства, за да организират работата в момента.

Въпреки това, самият работен плот не успява да направи ясна връзката. Няма настройка за пейджър, нито за мениджър на задачите, която да показва виртуалните работни пространства като подчинени на Activities. Вместо това виртуалните работни пространства имат свои пейджъри, а Activities се показват само когато изберете Activities от наръчника с инструменти на работния плот.

Това подреждане е удобно за онези, които искат само да използват виртуалните работни пространства. Въпреки това, то прави лесно пренебрегването на Activities и – тъй като те са трудни за достъп – ги прави неразбираеми за непосветените.

Още повече, то прави превключването към определено работно пространство на определен Activity по-трудно отколкото трябва да е, когато работното пространство няма отворени прозорци. Първо, трябва да превключвате на Activity, като използвате един набор от инструменти, след това към работното пространство, като използвате друг набор от инструменти. Няма как директно да превключвате към работното пространство.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg