Предизвестената смърт на „дебелите” клиенти   Как да анализирате представянето на Вашия уеб сайт (Част 2)   Разходите за информационни технологии в световен мащаб ще се увеличат с 3 процента през 2012   Девет начина да направите KDE Activities по-полезни (Част 2)

Предизвестената смърт на „дебелите” клиенти

Уеб разработките и отворените стандарти триумфират, докато  JavaFX си поема последен дъх

С лишаването от Flex и Flash при мобилните устройства и с преходът на Microsoft от Silverlight към Metro, Oracle сега изглежда съвсем сам в убеждението, че фреймуърци от типа на „дебелите” клиенти (fat clients) – под формата на JavaFX – са стойностна инвестиция. Дебели клиенти (Fat clients)  са клиентски компютри при архитектурата клиент-сървър (client-server) на компютърните мрежи, които обикновено предоставят богата функционалност независимо от централния сървър.

Съществуват все по-малко и по-малко опции за разработването на чисти приложения за настолни компютри с „дебели” клиенти и още по-малко за RAD приложения с уеб базирано доставяне (или така наречените  „дебели клиенти”). На прага сме на свят от чисти HTML/JavaScript клиенти.

Или бихме били, ако мобилните устройства не ни връщаха назад към базираното на клиенти разработване. Ако бяхме задали въпроса преди десет години дали Objective-C би се върнал от гроба, бихме изчакали за завършека на шегата. Междувременно, от Google решиха да следват своя лека версия на Java и XML UI език.

Инструменти като PhoneGap не предизвикаха интереса, който биха могли, защото потребителите очакваха познатия изглед и усещане. Създаде се нова ниша с инструменти като Appcelerator Titanium, които осигуряваха изглед и усещане без да ви карат да кодирате в Objective-C, но те се оказаха твърде бавни за разработване, за да продължат да поддържат измамния познат изглед.

И все пак HTML5 започва да набира сили в света на мобилните технологии, поне по отношение на видео и останалите функционалности. Все повече разработчиците се опитват да работят едновременно в двете посоки, за Android и за iPhone, избор направен лесен от динозаврите от RIM и Nokia, продължаващи дългия си марш в забвението.

Смъртта на дебеланковците

Всъщност, новият мобилен свят ни води към стандартите, на които винаги се е давал отпор. От Microsoft започнаха да поддържат jQuery – поне по душа. Дори от Apple, властващия крал на всички патенти, се превърнаха в защитници на HTML5.

Oracle е последният стожер със своя фреймуърк JavaFX. Демотата на JavaFX не работят добре под Mac, какво останало под Linux. Те носеха аромата на SwingSet демота от миналото. Всеки разработчик вероятно си мисли „Защо бих искал да направя този избледняващ ефект с голяма дебела Java инсталация, когато мога да го направя с jQuery без да инсталирам нищо?”

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg