Следващото поколение ИТ започва от вас   Как да увеличите продуктивността си в 3 лесни стъпки   100-те „най-забавни” игри и приложения с отворен код (Част 3)   Седем очаквания от потребителите на Linux

Седем очаквания от потребителите на Linux

Идеите вградени в Linux карат потребителите да свикват да поемат контрола върху компютърната си дейност.

Твърдението, че потребителите на Linux са различни ми напомня за коментара на Скот Фицджералд, че „богатите са различни от вас и от мен” и предполагаемият отговор на Ърнест Хемингуей, „Да, те разполагат с повече пари”.

Все пак, компютърните потребители са си компютърни потребители. Някои маниаци могат да започнат спор за разликите в операционните системи, но не е ли обикновеният потребител по-заинтересован от това просто да си свърши работата?

На пръв поглед, да. Но операционните системи и приложенията никак не са неутрални. Зад кода и интерфейса стоят идеите относно това как потребителите трябва да използват едно приложение и какво искат и очакват от едно приложение – дори относно връзката между потребителите и между едно приложение и разработчиците му.

Ако използвате една операционна система достатъчно продължително време и идеите, които са вложени в нея, започват да формират очакванията ви – до такава степен, че друга операционна система може да ви се стори враждебна и странна.

Можете да чуете какви са разликите при всяка среща на потребители на Linux с потребители на Windows и Mac. Трите групи имат различна представа относно взаимоотношенията си със софтуера им, а общуването често е объркано в резултат на различни очаквания.

И какво потребителите на Linux очакват от своя избор на операционна система? Можем да се сетим за поне седем отговора на този въпрос:

1. Влагане в софтуера

Linux и екосистемата му с отворен код водят своето начало от импровизирани групи, в които всички са свързани чрез имейл или чат. Дори сега, нещата не са се променили много.

Откриването на имейла на Линус Торвалд или на Ричард Столман не е никак трудно, и въпреки че редовният потребител може да не очаква да говори директно с Джим Уайтхърст, Изпълнителният директор на Red Hat, те очакват някой от Red Hat и сходни на тях корпорации да чуят мнението им.

Това отношение е много добре видимо при реакциите спрямо Unity на Ubuntu или рилийзите на GNOME 3. Потребителите на Windows могат да мърморят за промени като интерфейса на бъдещия Windows 8, но след като им мине стигат до извода, че не могат да направят нищо и се учат да живеят с промените. Въпреки това, потребителите на Ubuntu и GNOME реагираха изключително остро, много прехвърляйки се към алтернативи – и нито едно от презрителни подканвания да кодират сами за себе си не намали очакванията им, че трябва да бъдат чути.

Страници: 1 2 3 4 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg