10-те топ платформи за разработване на мобилни приложения   9 невъзвестени технологически иновации

  Частният „облак”: разбиване на 5 мита   100-те „най-забавни” игри и приложения с отворен код (Част 4)

9 невъзвестени технологически иновации

Някои технологии са се появявали толкова рано и преди времето си, че са останали незабелязани. Ето някои иновации, които завинаги промениха имейла, уеб разработките и управлението на бази от данни

Тъй като някои от тези постижения са толкова широко разпространени, понякога е лесно да бъдат пренебрегнати. Но вече не. Тук отдаваме дължимото на девет невъзвестени технологически иновации. Информацията произтича директно от хората отговорни за тези постижения.

1. Програмиране от страна на сървъра

Всичко започнало с едно телевизионно предаване в Бостън. През 1994 г. Фред Дуфренз работил върху интерактивен уеб сайт за местна тв станция WCVB-TV. Дуфренз създал техника наречена програмиране от страна на сървъра, която представлявала сериозна иновация в сравнение с общоприетите техники за програмиране тогава. Тази техника най-вече „програмира” един сървър да изпълнява команди като показване на  видео или на Flash анимация.

Преди програмирането от страна на сървъра, хората занимаващи се с програмиране трябвало да пишат сложни команди в HTML. Днес, това програмиране се използва от всички – от Facebook до кулинарните блоговеs. „С програмирането от страна на сървъра, нивото на обучение, необходимо за създаване на динамични страници, бе драстични намалено. Не се е налагало предварително обучение по компютърни науки, за да можеш да създадеш обикновена PHP страница. Не съществува връзка между обектните библиотеки, няма компилиране на изходния код към обектния код”, заявява Дуфренз.

2. IP камери

Не чувате често за IP камери, но вероятно има такава, която наблюдава паркинга ви точно в този момент. Интересно е, че камери, които използват интернет, за да генерират видео, не са толкова разпространени, колкото би трябвало да бъдат. Axis Communications, компанията, която изобретява IP камерите през 1997 г., заявява, че само 40 процента от камерите за сигурност, които се използват днес, са свързани с мрежата, но това се променя.

IP камерите могат да предават много по-бързо – добавянето на 32 камери е като включването на повече компютри в един концентратор – а качеството е приемливо по-добро. Те са по-достъпни и осигуряват допълнителни характеристики като проследяване на движението.

3. Многоцелеви разширения за електронна поща през интернет (MIME)
Стандартът за електронна поща MIME въведе нова ера на имейл съдържание, превръщайки обикновения текст в нещо много по-полезно – имейл с прикачени файлове, изображения и HTML кодиране. Компютърният учен Натаниел Боренщайн – един от създателите на MIME, нещо върху което работил в средата на 80-те и видял да се превръща в имейл стандарт през 90-те – изпратил първия прикачен файл през март 1992 година. Въпреки че няма начин да се разбере категорично, някои експерти твърдят, че стандартът MIME обработва имейли около 1 трилиона пъти дневно.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg