8 урока в областта на ИТ, научени от Летните олимпийски игри през 2012 г.   Използвате ли LinkedIn до пълния му потенциал?

  Google иска Chrome 21 да ви вижда   Коя система Linux ще доминира в бъдеще? (Част 1)

Коя система Linux ще доминира в бъдеще? (Част 1)

Кой от KDE, GNOME, Xfce, Unity, Cinnamon или Mate ще задържи водеща позиция в идващите години?

Понякога не е забавно да си прав. Преди три години направихме предположението, че системата Linux се е насочила към бъдеще, доминирано от KDE, и че GNOME ще бъде в неблагоприятна позиция. Обръщайки се назад, стигаме до извода, че сме били прави, макар и не съвсем напълно.

Това което не успяхме да предвидим бе, че GNOME 3 не само ще изостане зад KDE с оглед на зрялост на кода и иновации, но че катастрофално ще се провали пред потребителите, което ще доведе до алтернативни интерфейси, вариращи от Unity на Ubuntu до пресъздаването от Linux Mint на GNOME 2 в Cinnamon и Mate.

Сривът е толкова сериозен, че в момента се говори, че GNOME води преговори за достигане на двайсет процента дял от Linux до 2020 година, докато преди няколко години делът му бе малко над четирийсет процента.

Изследването LinuxQuestion за 2011 година нарежда KDE на първо място, последван от Xfce. Cinnamon е била твърде нова, за да участва в проучването, а Mate регистрира само няколко процента, но, също като Unity, и двете почти сигурно ще се представят по-добре тази година.

Някои, или дори и трите системи вероятно ще се представят по-добре от 19%, които GNOME 3 успя да достигне през 2011 г. Самата GNOME 3 вероятно ще демонстрира още спад. Що се отнася до актуалния брой потребители, всички традиционни операционни системи вероятно ще загубят част от дела си заради мобилните устройства.

Днес, Студената война на титаните, на KDE vs. GNOME, приключи. Вече сме в нова ера на разнообразие (или фрагментация, ако смятате, че наличието на повече възможности е лошо нещо). И така, кои системи ще доминират през следващите няколко години?

Кой ще бъде източника на основни иновации? Кой няма да успее да се откъсне от тълпата? Кои ще се конкурират?

Linux също участва

Незабавно бихме премахнали Xfce, Cinnamon и Mate. Те вероятно ще придобият по-широка популярност, но целите им за развитие са доста скромни, за да могат да доминират тази сфера.

Xfce успява да постигне целта си да бъде „бърза и да изисква малко ресурси, като запазва приятната си визия и леснотата при употреба”, а процент от потребителите винаги ще иска тази комбинация. Но тя никога не е била център на иновации и съществена промяна на посоката ще е необходима, за да се постигне подобен резултат.

По подобен начин, Cinnamon и Mate са отдадени на пресъздаване на усещането за GNOME 2. До сега никоя от тях не е успяла да постигне повече от минимални нововъведения отвъд скромната цел, въпреки че и двете са достатъчно нови, че оценяването им спрямо рилийзите им до момента би било твърде прибързано. Възможно е да са били твърде заети да пресъздават усещането за GNOME 2.

Въпреки това, цялата идея на Cinnamon и Mate е да предлагат каквото искат потребителите – а това означава да осигурят GNOME 2. След десет години активно разработване, GNOME 2 е по-известен с незначителни промени, отколкото с радикални промени, което предполага, че трябва да очакваме същото от Cinnamon и Mate.

Възможно е разработването на едната да бъде преустановено в полза на другата, но това може да е възможно най-голямата промяна, която може да се очаква. Докато клонингите на GNOME 2 сега са популярни, те малко вероятно биха станали дългосрочното бъдеще на системата. Популярността им може да е временна реакция спрямо GNOME 3 и би могла да претърпи застой след тази година.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg