8 урока в областта на ИТ, научени от Летните олимпийски игри през 2012 г.   Използвате ли LinkedIn до пълния му потенциал?

  Google иска Chrome 21 да ви вижда   Коя система Linux ще доминира в бъдеще? (Част 1)

Google иска Chrome 21 да ви вижда

Новите API увеличават приложимостта на браузъра за уеб камери и игри.

Когато Марк Андрийсън създал първия уеб браузър, ставало въпрос само за разглеждане от потребителите на статични страници. Нещата много се промениха през годините, а сега последната версия на браузъра Google Chrome 21 предлага нови двустранни опции за общуване. Новите характеристики в Chrome 21 променят начина, по който потребителите гледат на браузърите и начина, по който браузърите гледат на нас.

Една от ключовите нови характеристики на Chrome 21 е getUserMedia API. Това API позволява на браузъра да получи достъп до вашата уеб камера и микрофон, направо през браузъра, а не чрез приставка на трета страна като Flash. getUserMedia API е част от по-голямо усилие за осигуряване на по-богата интерактивност в рамките на браузъра, известна като WebRTC (Комуникации в реално време).

Пример за това, което getUserMedia API може потенциално да постигне, от Google са създали експеримент в Chrome Web Lab, който демонстрира силата на API.

„Експериментът Sketchbots използва getUserMedia, за да ви позволи да направите снимка на лицето си, която след това се конвертира в рисунка и се изпраща на робот в Научния музей в Лондон”, пише в блог пост Шийджинг Ксиан, софтуерен инженер в Google. „Роботът след това рисува портрета ви в сандък с пясък, като можете да гледате на живо в YouTube, а посетителите могат да гледат на живо в музея. Толкова шантаво е колкото звучи и е два пъти по-яко”.

Chrome 21 сега ще разшири способностите на браузъра като платформа за игри чрез въвеждането на ново API за Gamepads.

„Gamepad Javascript API помага на разработчиците да получат достъп от всяка стандартна игрова платформа, свързана с машината на потребителя, създавайки по-богат опит с тези контролери”, казва в блог пост Томи Уайдънфлихт, софтуерен инженер в Google.

С Chrome 21, Google цели също да подобри начина, по който браузърът изглежда на Apple Mac OS X. За първи път, браузърът ще поддържа напълно Retina display на Apple. Retina display на последния MacBook Pro предлага резолюция от 2880×1800.

Корекции в сигурността

Корекции на сигурността винаги са част от списъка с неща при появата на Chrome, а Chrome 21 не е изключение. Chrome 21 коригира 15 различни проблема, само един е определен като критичен.

Критичният момент е идентифициран като CVE-2012-28959 и е пробив в управлението на табове, открит от Джеф Робъртс от Екипа по сигурността на Google.

Има поне още пет грешки с висок рейтинг от Google за Chrome 21. Те са:

  • CVE-2012-2852: Use-after-free with bad object linkage in PDF. Благодарение на Алексей Самсонов от Google.
  • CVE-2012-2855: Use-after-free in PDF viewer. Благодарение на Матеус Журцки от Екпа по сигуурността на Google, с помощта на Гинваел Голдуин от същия екип.
  • CVE-2012-2856: Out-of-bounds writes in PDF viewer. Благодарение на Матеус Журцки от Екип по сигурността на Google, с помощта на Гинваел Голдуин от същия екип.
  • CVE-2012-2857: Use-after-free in CSS DOM. Благодарение на Артур Геркис.
  • CVE-2012-2858: Buffer overflow in WebP decoder. Благодарение на Юри Аедла.

Изненадващо само два от проблемите в апдейта Chrome 21 са от разработчици на трета страна, които получават награда за сигурност от Google. Като цяло Google са платили само 2,000 щатски долара като награди за сигурността на Chrome 21.

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg