Windows 7 завинаги! Защо Windows 7 е следващият XP   Изчистете линковете на уеб сайта си с 10 стъпки   Коя система Linux ще доминира в бъдеще? (Част 2)   15 приложения за Linux, които трябва да имате (Част 1)

15 приложения за Linux, които трябва да имате (Част 1)

Важни приложения за Linux за ефикасната система с отворен код.

Една операционна система няма никаква стойност без нужните приложения, които да помагат за свършване на различни дейности всеки ден. И въпреки че това звучи очевидно, това е нещо, което е в съзнанието на много хора, които скоро са преминали към Linux.

Ще успеят ли да се откажат от контрола върху уморените, остарели приложения при машините с Windows, докато откриват полезни, съвместими с Linux алтернативи?

Тук ще споделим с вас петнайсет софтуерни продукта, които използваме ежедневно. Това са приложения, които буквално правят използването на системата Linux истинско удоволствие.

1) LibreOffice – много преди появата на LibreOffice, бяхме фенове на OpenOffice. Затова историята ни със софтуера предхожда тази на много други хора, защото активно използвахме OpenOffice още от първия ден.

Днес обаче, LibreOffice е предпочитаният вариант за дистрибуции, които търсят надежден офис пакет за потребителите си. В рамките на LibreOffice най-често използваните приложения са Writer и Calc. Използваме Writer, тъй като е стабилен, осигурява стабилен контрол над текстовите документи и възможности за инсталиране на разширения, и допълнително увеличава функционалността на софтуера.

Второто приложение, което трябва да притежавате в рамките на офис пакета е Calc. За издаване на фактури и бюджетиране, това е инструментът със цялата сила за създаване на таблици. Изчислявате, сортирате и сравнявате – Calc е фантастична възможност за днешния съвременен Linux ентусиаст.

2) Evince – Приложение, което не винаги успява да попадне в списъка на всеки, Evince е инструмент за разглеждане на PDF файлове, който е бърз и стабилен. Може да се каже, че Evince може да е предпочитана алтернатива на софтуера за разглежда на PDF файлове за Linux на Adobe. Може да разполага с по-малко възможности, но Evince компенсира със своята скорост и стабилност. Най-доброто обаче е, че се предлага предварително инсталиран с много версии на системата Linux.

3) gscan2pdf – Благодарение на подкрепеното SANE, който се предлага с новите дистрибуции на Linux, сканирането на документ обикновено е лесно както свързването на скенер и избирането на Simple Scan. И докато е добро приложение за сканиране на изображения, поддържайки дори експорт в PDF, той е доста базов инструмент.

От друга страна обаче, gscan2pdf предлага по-голяма функционалност, по-добър потребителски интерфейс и разбира се, дори поддържа мрежови скенери на документи. В корпоративна среда, ще искате да имате достъп до способностите на gscan2pdf. Друго предимство на използването на gscan2pdf е, че като цяло работи по-добре и е по-стабилен за екрани с по-висока резолюция.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg