Windows 7 завинаги! Защо Windows 7 е следващият XP   Изчистете линковете на уеб сайта си с 10 стъпки   Коя система Linux ще доминира в бъдеще? (Част 2)   15 приложения за Linux, които трябва да имате (Част 1)

Коя система Linux ще доминира в бъдеще? (Част 2)

Черният кон

Възможен конкурент може да е Unity на Ubuntu. Unity е малко по-толерантна спрямо различни работни процеси за разлика от GNOME 3, и никой не може да каже дали интерфейс експериментите им не са опити за иновация.

Проблемът е, че е почти невъзможно да се прецени точно колко популярна е Unity. Компанията майка на Ubuntu, Canonical, обича да говори за броя компютри, които се продават с Unity, но тези стойности се приемат от повечето наблюдатели със значителен скептицизъм. Нещо повече, както със самия Linux, никой не знае на колко машини бива запазена след продажбата.

Вземайки предвид, че спецификите на Ubuntu позволяват друга система да бъде инсталирана за петнайсет или по-малко минути, и че атаките на потребителите спрямо Unity са почти толкова многобройни и страстни както тези срещу GNOME 3, популярността на системата може да е доста по-малка отколкото твърдят от Canonical.

По отношение на иновациите, Unity е визията на Ubuntu и на основателя на Canonical Марк Шатълуърт и на малък екип от дизайнери. Дали иновациите им са нещо, което потребителите искат е спорно, за да се съди по приемането им. Можете дори да кажете, че, позволявайки нуждите на мобилните устройства да влияят върху дизайна на Unity, Шатълуърт и неговите дизайнери са попречили на развитието на системата вместо да й помогнат.

Ако изказванията на Canonical са точни, то Unity може да успее да изпъкне като основната система, дори и само поради търговски причини. Въпреки това, няма да е голяма изненада, ако независими проучвания покажат съвсем различна версия от тази на Canonical.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg