Windows 7 завинаги! Защо Windows 7 е следващият XP   Изчистете линковете на уеб сайта си с 10 стъпки   Коя система Linux ще доминира в бъдеще? (Част 2)   15 приложения за Linux, които трябва да имате (Част 1)

Windows 7 завинаги! Защо Windows 7 е следващият XP

Най-обичаните фактори при Windows XP са и водещата сила при Windows 7 и го водят към дългосрочен успех, дори и сред хората преминали към Windows 8

Обичаме Windows 7: Това е ясното послание от хората посетили тази седмица конференцията TechMentor, организирана в щабквартирата на Microsoft в Редмънд, щата Вашингтон. С достигането на края на поддръжката на Windows XP през април 2014 година, планът за повечето организации е да обновят системите си с Windows 7.

Въпреки че Windows 8 вече достигна крайната си версия (RTM, или версията с рилийз към производителя) и ще бъде публично предлаган на 26 октомври, планът за повечето организации е да обновят системите си с 7. Във всеки случай това е победа за Microsoft. Компаниите не изоставят Windows в корпоративната среда, за да го заменят с Mac (поне не болшинството, въпреки че като че ли на работните места има повече компютри Mac от всякога преди).

Но това сочи повторение на историята по отношение на това, което сме виждали в рилийзи на Windows, моделът с оригиналния актьорски състав на филма „Star Trek“, където през една, версиите бяха обичани и харесвани, а тези между тях не толкова. В историята на Windows, Windows 95, Windows XP, и Windows 7 са обичани и харесвани; Windows ME, Windows Vista, и сега Windows 8 (поне според мненията) са недолюбвани. (Windows 98 представляваше незначително обновяване на Windows 95, а Windows 2000 бе корпоративна версия на своето време и никоя от тези две версии не се взимат под внимание.)

Но какво точно обичаме в Windows 7? Понякога е по-лесно да видим чара му когато гледам от гледна точка на най-новата операционна система. Windows 8 е кристализирал петте най-добри характеристики на Windows 7.

1. Потребителският интерфейс

С драматична промяна на потребителския интерфейс в Windows 8, ние обичаме потребителския интерфейс на Windows 7 – особено неговите Start Orb и Start Menu – повече от всякога. Не забравяйте, че тази версия не е толкова подходяща за таблет или устройство с тач скрийн, колкото бихме искали — Windows 8 със сигурност има предимство в това отношение. Въпреки това, потребителският интерфейс на Windows 7 е удобен, а използването на Windows 7 няма да накара потребителите в компанията ви да ви проклинат, както биха постъпили, ако им наложите потребителския интерфейс на Windows 8.

2. Подобрения на сигурността

Въпреки че Windows 8 се предлага със страхотни характеристики по отношение на сигурността като картинни пароли и Защитено от вируси подсигурено стартиране, ако разполагате със система UEFI, нека не забравяме, че Windows 7 предлагаше много по-добър – за сега – набор от характеристики за сигурност от XP. Например, Windows 7 Action Center предлага незабавен достъп до информация относно сигурността и поддръжката на системата ви. UAC ви позволява да вземете в ръце нивата на сигурност на системата ви и да я направите супер силна, но не налудничаво силна с изскачащи съобщения за UAC (настройката по подразбиране за Windows 7); можете дори напълно да изключите настройките за сигурност, както настройки при Mac. Шегуваме се – хората с Mac обичат тази шега по време на конференции. За някои потребители, Windows 7 разполага с вграден родителски контрол.

3. Лекотата на мрежите

Ако помните дните на мрежите при Windows NT 4.0 (или на мрежите при Windows 95/98), все още потръпвате от болка от многото безсънни нощи, които сте прекарали в събиране на драйвъри, притеснявайки се за протоколи и така нататък. При XP е по-добре, но все още не по-лесно. При Windows 7 обаче е лесно да свържеш системата си. С характеристики като HomeGroups, домашните потребители и малкият бизнес почти без усилия могат да споделят принтери в сравнение с предходните версии.

Безжичната свързаност бе опростена, и способността за заключване на публичните и частните ви мрежи чрез усъвършенствани настройки гарантират по-добра онлайн безопасност. В допълнение, когато се комбинира с Windows Server 2008 R2, Windows 7 се възползва от характеристики като BranchCache и Direct Access, които гарантират по-бърз достъп до данни и свързаност без VPN.

4. Управлявемостта чрез PowerShell

Възможността да се използва PowerShell за управление на системите – особено с възможностите за отдалечен контрол, които се предлагат с Версия 2 на Windows 7 – е изключително полезно за администраторите информационни технологии. Тъй като PowerShell Версия 2 е създадена за Windows 7, вие ще получите всички възможности за управление. Въпреки че PowerShell Версия 2 се предлага за XP и Vista, на тях им липсват някои от възможностите, поради което не могат да използват PowerShell толкова добре колкото може Windows 7.

5. Подобреното представяне

Windows 7 се зарежда изключително бързо в сравнение с XP или Vista. На преносими компютри, животът на батерията е по-дълъг, а събуждането от сън и/ или хибернацията е подобрено. Windows 7 освен това предлага характеристики като ReadyBoost да се използва USB пространство за съхранение, за да се адресират проблеми с ниска памет, подобрени резултати от търсене без да се натоварва системата и много други подобрения.

Windows 8 отвежда компютрите на ново ниво

За разлика от оплакванията свързани с потребителския интерфейс на Windows 8, няма много оплаквания относно характеристиките и подобренията в другите сфери. В основата си Windows 8 е Windows 7 на следващо ниво. Всички характеристики, които харесваме в Windows 7 все още се предлагат в Windows 8. Някои неща, като Network Map, ги няма. И много аспекти от Windows 7 са допълнително подобрени в Windows 8: File History, сигурно стартиране, вградена антивирусна защита, Hyper-V 3 на поддържани системи, и PowerShell Версия 3 са примери за това.

Все пак това са подобрения на Windows 7 — този Windows 7, който потребителите харесват и използват на домашните си компютри. Не се притеснявайте, ако решите да използвате Windows 7 вместо Windows 8. Windows 7 е страхотна операционна система.

Ако решите да използвате Windows 8, ще получите характеристиките, които всеки харесва в Windows 7 и повече. Ако можете да преодолеете предизвикателствата по отношение на потребителския интерфейс, останалата част от Windows 8 – т.е. частта от Windows 7 – е стабилна.

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg