4 стратегии за управление на младши IT професионалисти   Google добавят функции за корпоративни социални мрежи към Google+   Злощастни интервюта по време на обяд: 10 съвета как да избегнете грешките   15 приложения за Linux, които трябва да имате (Част 2)

15 приложения за Linux, които трябва да имате (Част 2)

В миналия брой на IT Magazine Ви представихме първата част от колекцията. Тук продължаваме и с останалите от списъка.

8) Pithos – Независимо от къде работите, смятаме, че музиката често може да ви помогне да избегнете разсейванията. Но един от проблемите в управлението на плейлистите с MP3 е, че те самите могат да се превърнат в нещо, което да ви разсейва. Следователно, следващата логическа стъпка може да е разгледате услуги като Pandora. Най-добрият начин да се насладите на Pandora на система с Linux е, чрез приложение наречено Pithos.

За разлика от слушането на Pandora директно от браузър, Pithos се появява на работния ви екран. Той позволява да сменяте песните лесно, докато същевременно предлага цялата функционалност, която можете да откриете при Pandora в браузъра ви. Вероятно най-голямата полза е липсата на реклами в Pithos.

9) Filezilla – Модерната система Linux предлага набор от методи за достъп до FTP сървър. Въпреки това, малко от тях могат да се конкурират с лекотата и стабилността на Filezilla. Първо, Filezilla предлага възможността за задаване на данни за вписване за всеки сървър, с който искате да се свържете. Освен това поддържа SSH FTP, и ви позволява да съхранявате и сортирате конфигурациите си за сървърите в отделни папки. Последната характеристика, която разграничава Filezilla трябва да е способността да се свързва с много сървъри едновременно.

10) Skype – Щеше да е хубаво, ако можехме да споменем някое приложение специално създадено за Linux среда, но в момента живеем в света на Skype. А и сега с подкрепата на Microsoft за този софтуер, Skype остава основният вариант за аудио/видео разговори в интернет. Последната версия предлага идеална поддръжка PulseAudio, видео разговорите са перфектни. Единственото е, че би било хубаво да могат да се осъществяват видео конферентни разговори в Linux среда.

11) PulseAudio Volume Control – Ако използвате Linux дистрибуция, която включва PulseAudio, то тогава сте наясно с трудностите, които идват от опитите да накарате USB микрофони да работят със съществуващите звукови настройки. Дори след като изберете новото устройство, от което да записвате, някои VoIP приложения пак се връщат към джака, предоставен от звуковата карта. Тук става полезно използването на PulseAudio Volume Control.

Той не само има същата функционалност като типичните звукови настройки, които са налице в дистрибуции като Ubuntu, позволява ви да променяте устройствата в зависимост от всяко приложение – а не чрез избор на устройството по подразбиране. Това е добре, ако се опитвате да запишете нещо от един монитор, а в друго приложение искате да записвате директно от микрофона.

12) GIMPGIMP може да се използва за почти всичко, което искате да правите с изображения. От променяне на размери, променяне или просто почистване на снимки, GIMP е инструмент, на който можете да разчитате.

Дори ако някоя функция липсва в GIMP, има добри шансове да съществува скрипт или добавка за точно това, от което се нуждаете. GIMP продължава да се подобрява със всеки нов рилийз. Това е най-добрият инструмент за обработване на изображения за Linux среда.

13) FreeFileSync – За програмисти и уеб разработчици, да можеш да пазиш файловете си синхронизирани може да пести много време. FreeFileSync идва на помощ. Той не само осигурява бърз и надежден метод за поддържане в синхронизиран вид на всички файлове от директория до директория, но го прави въз основа на правилата и условията, които вие определяте. FreeFileSync дори поддържа напреднала функционалност като поддръжка за системни връзки, разпознаване на конфликти и начини за сравняване на файлове.

14) Invulgotracker – С напрегнатия ни живот, времето ни е изключително ценно и можем да се озовем в ситуация, при която вършим „спешна работа”, която можем съвсем безпроблемно да отложим и за утре. invulgotracker е инструмент, който помага на потребителите на Gnome да проследяват времето си. Това е идеалният инструмент за следене на времето, което прекарвате на даден проект и генерира отчети, когато са необходими. Докато приложението може да не е подходящо за хора, които управляват множество проекти, за повечето от нас, приложението предлага основна функционалност. Освен това лесният му за употреба интерфейс е приятна изненада.

15) Terminal – На последно място, но не по значение, е терминалът. Терминалът, който ще използвате на компютъра си ще се различава. Чрез gnome-terminal можете да извличате архивирани файлове, да инсталирате прирелийз драйвъри, а и дори да инсталирате нов софтуер. Това приложение е много важно и за диагностициране на свързаността и всякакви проблеми с LAN, обновяване на DNS информацията, и прекъсване на приложения, които не работят както трябва. Терминалът, без съмнение, е най-ценното и важно нещо от използването на Linux.

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg