4 стратегии за управление на младши IT професионалисти   Google добавят функции за корпоративни социални мрежи към Google+   Злощастни интервюта по време на обяд: 10 съвета как да избегнете грешките   15 приложения за Linux, които трябва да имате (Част 2)

Злощастни интервюта по време на обяд: 10 съвета как да избегнете грешките

От тези съвети за поведение по време на интервю могат да се възползват разработчиците на софтуер.

В тази статия на IT Magazine ще Ви представим историята на един IT специалист, който е преживял истински кошмар по време на интервю, което се е провело под формата на обяд в изискано заведение. Името му няма да споменаваме. Надяваме се че неговото преживяване и опит ще бъде полезен за всеки попаднал на подобно обедно интервю. Ето и неговия разказ:

„Ще изпия една бира”.

След това усетих погледите върху мен. От потенциалния ми колега и от потенциалния ми шеф.

Това беше едно първите ми интервюта на обяд. Тогава гледах на тях като на „обедна почивка” между интервютата.

Но какво ли съм разбирал?

Никой в колежа не ме е учил как да се държа по време на интервю на обяд. Просто си мислех, че това е начин да разпуснеш. Нищо повече от глътка свеж въздух между потискащия разпит.

И освен това, бях малко над 21 и исках да демонстрирам, че мога сам да поръчвам алкохолни напитки.

Но тези два погледа сочеха, че съм сгрешил.

А това беше само една от многото грешки.

Факт е, че много специалисти в областта на технологиите дори не обядват – какво останало да са запознати с правилата за поведение по време на интервю на обяд. А и да, това Е интервю.

Разбира се по-скоро бихте хапнали Cheetos с енергийни напитки докато пишете код – и това е нещо, което можете да споделите в разговора на обяд. Докато ви разказвам историята си, ще посоча някои общи правила, които да ви помогнат да избягвате трагичните резултати.

И така, усмихнах се на вторачените погледи и те ми се усмихнаха на свой ред. Всичко бе наред. Поръчах си ястие.

„Искам френска лучена супа и салата с печено пиле, с гарнитура”.

Обичах размекнатото сирене във френската лучена супа. Да знам – сега грешката изглежда очевидна. Моята компания поръча няколко сандвича и … кола

Да, трябваше да пия сам.

Правило #1 – Поръчвайте ястието и питието си последни.

Просто кажете „Все още мисля” и изчакайте компанията ви да поръча. По този начин ще можете да проследите какво си поръчват останалите и ще можете да се съобразите.

Правило #2 – Не си поръчвайте алкохолни напитки в деня на интервютo.

Дори и някой друг да си поръча бира, вие трябва да пропуснете. По-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.

Докато аз си пийвах бирата, а те своите коли, сервитьорката донесе супата ми. Никой друг не си поръча предястие – само аз. А, сиренето беше страхотно! Обвих лъжицата си около едва поддаващото се проволоне и осъзнах, че използвам пръстите си, за да отстраня излишното сирене, което се беше сляло с лъжицата ми.

През цялото това време потенциалният ми началник ми задаваше въпроси относно какво обичам да правя през свободното си време. С капеща по брадата ми супа и парче сирене подаващо се от устата ми към лъжицата към пръстите ми, аз се опитвах да отговоря.

До ден днешен съм напълно убеден, че той не разбра и дума от това което казвах, а само кимаше вежливо.

Страници: 1 2 3 4 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg