Представяне на уеб браузър: Кое Windows приложение е наистина най-доброто?   Ползи от частния облак пред обществения облак (Част 1)

  10 съвета за управление на времето за професионалисти по ИТ (Част1)   7 съвета, чрез които да печелите всякакви преговори

7 съвета, чрез които да печелите всякакви преговори

Няма значение колко мразите да договаряте една сделка – или да излизате от нея – преговарянето е изключително важно бизнес умение, което трябва да се придобие. Още по-важно е, ако имате малък бизнес и се опитвате да подадете глава нагоре. Ще трябва да се организирате срещу по-големи, по-мощни организации, затова е изключително важно да разбирате уменията за водене на преговори и как те влияят върху психиката на другата страна.
Въз основа на психологически изследвания тук ви предлагаме някои съвети за водене на преговори, които да ви помогнат да получите каквото искате.

1. Фокусирайте се върху първите 5 минути. В изследване публикувано в Списанието за приложни науки се твърди, че първите пет минути могат да предскажат изхода от преговорите. В тези минути, посочва изданието, вие трябва да се фокусирате върху „участието в разговора, прозодията – което основно означава, че трябва да имитирате емоционалното състояние на говорещия – и да наблюдавате гласа,” за да приключите преговорите във ваша полза

Тези първи минути са важни, защото имено тогава другата страна ви оценява. Те ви „възприемат” и се опитват да разберат дали наистина мислите онова, което казвате, или просто се опитвате да получите повече отколкото знаете, че заслужавате. Във всеки случай, започнете добре, така че другият човек да не ви изключи. Ако успеете да го накарате да се отвори по време на тези първи пет минути, той ще изслуша аргументите ви по време на преговорите. Ако ли не, на практика си губите времето.
2. Започнете с повече от това, с което бихте се удовлетворили. В една публикация в Съвременни насоки в психологическите изследвания, изследователите твърдят, че трябва да започнете с висока цена при преговори. Високите цени евентуално ще „образуват котва”, която може да засегне всяко друго число, което ще се появи след това.

Това означава, че трябва да започнете с висока оферта, защото това ще накара участващите индивиди „избирателно да се фокусират върху съответната информация и да направят сходни оценки с началната стойност. Следователно, започването с висока оферта често ще доведе до приключване с висока цена в резултат на преговорите”. Дори и да знаете, че числото е абсурдно високо, само вие знаете това. Другата страна не знае; те могат само да предполагат.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg