Представяне на уеб браузър: Кое Windows приложение е наистина най-доброто?   Ползи от частния облак пред обществения облак (Част 1)

  10 съвета за управление на времето за професионалисти по ИТ (Част1)   7 съвета, чрез които да печелите всякакви преговори

Ползи от частния облак пред обществения облак (Част 1)

Частният облак не получава толкова внимание като общественият облак, но все пак вариантите за съхранение в частния облак предлагат някои характерни предимства.

Въпреки че спорът все още е актуален, и не е толкова ожесточен, като да кажем войните при операционните системи, противоречието между частния и обществения облак все още е в сила.

Само се заслушайте в разговорите на която и да е технологична сбирка и ще чуете как някоя група предпочита единия повече пред другия.

Ползите от работата в облака като цяло не се оспорват. В основата на въпроса е концепцията за контрол. Докато професионалистите по ИТ могат да изпитват ужас, че трябва да се откажат от любимите си сървъри и информация, шефовете се точат за очакваните ползи при аутсорсинг на тези услуги.

Ползите – и от двете страни – имат свои рискове. Една организация трябва да вземе под внимание и да прецени добре преди да вземе решение. Въпреки това, въпросът за запазване на контрол върху собствената инфраструктура е доста важен.

Облаци: обществени, частни и хибридни

Преди да можем да започнем да защитаваме частния облак, трябва да гарантираме разбиране на всяка от концепциите за използване на компютри. Нека разгледаме трите вида облаци:

Обществен облак

Първият и вероятно най-добре позната услуга в облака е общественият облак. Той е базиран на модела, който определя ресурсите и функционалността на доставчика – като приложения, съхранение на информация и инфраструктура – налична за бизнеса, както и за обществеността в интернет.

За обществения облак, например услуга като Dropbox, която осигурява на обществеността място за съхранение – файлове, които могат да бъдат съхранявани локално, но и могат да са достъпни през мрежата. Те, като много други доставчици, имат безплатна и платена версия на услугите си.

По отношение на предлагания на обществени облаци, има три услуги: IaaS (инфраструктура като услуга), PaaS (платформа като услуга) и SaaS (софтуер като услуга).

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg