60 варианта за замяна на софтуер за съхранение (Част 1)   Как да правите пари с OpenStack   Защо iPad Mini ще се продава десет пъти повече от Surface   Подгответе бизнеса си за цифрово бедствие (Част 2)

Как да правите пари с OpenStack

Специалист в областта на капиталовите пазари обяснява защо инвестира в облака с отворен код и как новите компании могат да успеят.

Инициативата OpenStack за „облака” с отворен код не касае само технологиите, но и парите – купища пари.

Говорейки на срещата на OpenStack, специалистът в областта на капиталовите пазари Райън Флойд от Storm Ventures обясни на събралото се множество защо инвестира парите си във финансирането на нови компании в рамките на OpenStack.

Флойд отбеляза, че неговата фирма е създадена през 2000 година като първоначална капиталова фирма в рамките на ИТ. Той освен това призна, че е много оптимистичен относно OpenStack.

Storm Ventures инвестира в OpenStack през последните 18 месеца. Фирмата към момента е инвестирала в нови компании в рамките на OpenStack, Metacloud, както и в Swiftstack.

„Вярвам, че OpenStack съществено ще промени корпоративните ИТ” заяви Флойд „От инвеститорска гледна точка, разцеплението дава на предприемачите и стартиращите компании възможността да се конкурират с титулярите”.

OpenStack не е единствената инициатива за „облак” с отворен код. Съществуват и Cloudstack, както и Еucalyptus. Флойд отбеляза, че залага на OpenStack, въпреки че вярва, че като цяло единственият начин да правиш инфраструктура за „облака” е чрез отворен код.

Трябва да можете да дадете на потребителите възможност да имат достъп, да разширяват и да модифицират кода”, каза ще Флойд. „Това няма нищо общо с цената”.

Отвореният код не е алтруистично начинание за Флойд. Той коментира, че OpenStack се е разраснал изключително от създаването му преди две години.

„Всички компании тук на тази среща на OpenStack не са тук само по алтруистични причини”, коментира Флойд. „Те са тук, защото знаят, че става дума за милиарди долари”.

И каква е възможността за стартиращите компании?

Според Флойд, докато OpenStack е силен и стабилен, той е още и сложен.

„Корпорациите искат решения, не искат само технологии”, каза Флойд. „Те имат проблем, който трябва да решат и технологиите са помощта, от която се нуждаят в този процес”.

Докато технологиите с отворен код са безплатни по отношение на кода и свободата, не са безплатни по отношение на разходите.

„Отвореният код и OpenStack могат да са скъпи, когато искате да ги приложете в корпорация”, казва Флойд. „не мислете за него като за безплатен софтуер, мислете за него с оглед на стойността, която осигурява”.

Според Флойд, днес е много по-лесно да се правят пари с отворен код, отколкото беше през изминалите години. Причинната за това е поради комплексността. Флойд коментира, че ИТ организации са затрупани с работа през последните години и повечето нямат времето или ресурсите  да се занимават с комплексността. Там може да бъде намерена възможност за стартиращи компании в сферата на отворения код.

„Вашата ключалка е стойността, която предоставяте на клиентите”, казва Флойд.

По отношение на съвет върху какво трябва да се фокусират стартиращите компании, Флойд коментира, че е важно да се намери правилното решение. Той предлага стартиращите компании да се фокусират върху пълнотата на дадения проблем. Той също така съветва стартиращите компании да работят с партньори, които са по-големи, за да помогнат за отговаряне на нуждите на клиента.

Флойд вижда възможности сега в решаването на конкретни проблеми, които още не са били засегнати от съществуващите доставчици в OpenStack. Една от тях е предоставянето на модел за сигурност в „облака” за OpenStack.

Ние сме част от един момент във времето, който е безпрецедентен като инвеститор”, каза Флойд. „Ние сме близо до случването на нещо забележително, докато ИТ индустрията се трансформира”.

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg