60 варианта за замяна на софтуер за съхранение (Част 1)   Как да правите пари с OpenStack   Защо iPad Mini ще се продава десет пъти повече от Surface   Подгответе бизнеса си за цифрово бедствие (Част 2)

Подгответе бизнеса си за цифрово бедствие (Част 2)

Антивирусна и информационна защита

Друг общ – и често пренебрегване – съвет е да се инсталира антивирусен софтуер на всички компютри, които имате и да го обновявате редовно.

Тази мярка не е ужасно затрудняваща, ако се занимавате само с личния си компютър, но нещата стават доста сложно о скъпи, ако се опитвате да предпазите малка бизнес мрежа. Предлага се разнообразие от платени и безплатни антивирусни решения. Ако имате повече компютри, можете да спестите средства, като изберете пакет за сигурност за малкия бизнес. Някои от пакетите не са нищо повече от набор от лицензи за индивидуалния пакет, всеки от които трябва да бъде инсталиран поддържан отделно. Други предлагат централна конзола за управление за пращане на обновявания до компютрите на потребителите и получаване на уведомления за заплахи, открити в мрежата. Разгледайте предложенията, за да можете да определите подходя, който работи най-добре за вас.

Физическа сигурност

Ако оставим настрани защитата предоставяна за софтуера, някой престъпник с лост може да нанесе огромни щети на бизнеса ви. Затова физическата сигурност трябва да важна грижа, независими дали сте в магазин или работите в компания със стотици служители. Всеки собственик на бизнес знае да заключва вратите и да инсталира алармена система, ако има ценности. Но трябва да вземете специфични мерки, за да защитите компютърното си оборудване, в допълнение към подсигуряването на сградата ви.

Катинари с кабел

Катинарите с кабел са лесен начин да увеличите сигурността на всеки компютър на ниска цена. Почти всички преносими компютри имат специален порт ключалка Kensington, а повечето настолни компютри имат метална халка, която се издава от задната част и през която можете да вкарате кабел за сигурност. (Компютрите, които нямат порт ключалка вместо това могат да използват „универсална” заключваща система, която се прикрепя директно към кутията.) Свържете компютъра с бюрото чрез кабела и така сте добавили достатъчно сигурност, за да затрудните повечето крадци. Пазете ключовете за ключалките на сигурно място. Трябва да използвате и катинар с кабел винаги когато изнасяте лаптоп извън офиса.

Kensington ClickSafe катинар със шифър може да заключи преносимия ви компютър към бюрото.

Системи LoJack

LoJack за преносими компютри е софтуер, който работи незабележимо, но позволява на лаптопа ви да излъчва сигнал от местоположението си, когато го съобщите за изгубен. Това помага на силите на реда да открият компютъра по-лесно и ви позволява да изтриете хард драйва му дистанционно, ако възстановяването изглежда невъзможно. Инструменти като Find My iPhone предлагат сходни функции за смарт телефони и таблети. Инсталирайте ги преди устройството ви да изчезне.

Системи за видео наблюдение

Всевиждащото око на камерата няма да спре решените крадци от влизане с взлом в офиса ви, но системата за дистанционно наблюдение може да ви помогне да ги хванете в крачка. Видео наблюдението с детекция на движение ще покаже сцената на престъплението в реално време и ще прави запис, който да ви помогне да хванете лошите момчета.

Системата за видео наблюдение Logitech Alert е добър избор за мониторинг на няколко локации.

Огън, наводнения и божии деяния

Занимавахме се с крадци, но какво става когато иде реч за намеси с огромно въздействие? Съветите за общата подготвеност, предложени по-рано – особено използването на бекъп извън компанията или бизнеса ви – ще помогнат за справяне с проблеми причинени от природни бедствия, но няколко устройства могат да направят още повече, ако се тревожите, че пожар или наводнение могат да пометат плодовете на труда ви.

За цифрово съхранение, ioSafe прави набор от външни хард драйв дискове, създадени да издържат на пожар (до 1550 градуса по Фаренхайт) и вода (воден стълб от повече от 10 фута в продължение на 3 дни). Пазете аналоговите данни като хартиени документи или извън компанията в сейф или в издръжливо на пожар място. Тези средства си заслужават инвестицията.

Разбира се трябва да включите висококачествени UPS системи при цялото високотехнологично оборудване за защита срещу токов удар и светкавични бури.

Застраховане

Можете да подмените компютърното оборудване, но разходите ще са големи. И ако бизнесът ви е излязъл извън обичайната си дейност за повече от месец докато се възстановявате след пожар, няма да печелите нищо. Този проблем може да унищожи една компания, която може да издържи физическите щети, нанесени от бедствие.

По принцип застраховането е най-добрият начин да се предпазите от финансов колапс. Стандартните имуществени застраховки ще покриват загубата на хардуер, но застраховката срещу прекъсването на работата на бизнеса ви е важна, ако искате някаква сигурност, че ще можете да запазите компанията си.

Планиране на онаследяването

Един друг компонент на малкия ви бизнес, който трябва да вземете под внимание: вас самите. Искате ли бизнесът ви да продължава да функционира след като сте приключили земния си път? Ако планът е да прекратите дейността, как ще стане това? Как ще се определи правото на собственост? Кой ще ръководи парада?

Това са сложни въпроси, които всеки собственик на малък бизнес трябва да обсъди с квалифицирани специалисти. Софтуер като Quicken WillMaker прекарва индивида през основните стъпки в управлението на собственост. Това е сериозна тема, но създаването на завещание и план за унаследяване докато сте още млади и здрави е много по-добро решение от изчакване до момента, в който легнете болни. Създайте си план и го преглеждайте всяка години, за да сте сигурни, че отговаря на състоянието на нещата.

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg