Състоянието на сексизма във FOSS (Част 1)   60 варианта за замяна на софтуер за съхранение (Част 2)   Mozilla си партнира с Facebook за Social API   Защо от Microsoft трябва да копират Apple (по десет начина)

Състоянието на сексизма във FOSS (Част 1)

Проблемите на жените се превърнаха в приемлива загриженост в сферата на отворения код. Какво може да се крие зад всички тези усилия?

През май 2008, Алекс Бейли (Skud) създаде Geek Feminism Wiki. Това не беше първият сайт загрижен за проблемите на жените в сферата на безплатния софтуер и отворения код (FOSS) – от създаването на LinuxChix през 1999 г., възникнаха десетки подобни сайтове. Въпреки това, wiki членовете бяха първите, които се отнесоха към проблемите на жените политически вместо като към проблем на индивиди или отделни проекти.

Повече от четири години по-късно, ефектът се усеща в общността. Въпреки че опозицията срещу проблемите на жените си остава жестока по сайтове като Reddit и много частни блогове, нарастващ брой от членовете на общността показват подкрепа за проблемите на жените и бяха създадени десетки групи, които се занимават с различни аспекти на феминизма.

Както казва Карла Шрьодер, писател на свободна практика и феминист ветеран, „Имаше няколко самотни гласове, които често бяха заплашвани и се опитваха да ги накарат да замълчат. Сега, много повече хора се чувстват комфортно да обсъждат [подобни въпроси], и много повече надават глас. Най-голямата разлика е, че мъжете започват да говорят. Мисля, че най-после сме повече от троловете”.

Това, което прави тази промяна особено изненадваща, е, че възниква на фона на нарастващ консерватизъм в обществото като цяло. Не само жените изпълнителни директори продължават да бъдат съдени прекалено строго от мъжете, но в САЩ толкова голяма част от законодателството е създадено, за да ограничава достъпа на жените до здравна грижа, което бива наречено „война срещу жените”.

Все пак, на този враждебен фон феминизмът на FOSS успя да оцелее и да се разшири. Днес виждаме много знаци за нарастващото влияние на FOSS феминизма: по-голямо съобщаване на случаи на сексизъм, създаване на мрежи и възможности за обучение на жени, наличието на свързани източници, жени говорят на конференции и се приемат политики и кодове срещу тормоза.

Подобни победи съвсем не са достатъчни, а някои надигат свои собствени въпроси и предизвикателства. Други важни въпроси остават незасегнати. Докато остава още доста, което трябва да бъде свършено, тези ключови области представляват обещаващо начало.

Изваждането на яве на сексизма

Най-видимата промяна през последните няколко години е, че общността FOSS критикува обществените прояви на сексизма почти веднага след проявяването им.

Трудно е да се каже дали тази критика отразява увеличено желание за предизвикване на коментари и забележки, на които преди не е обръщано внимание. Timeline of Incidents на Geek Feminism демонстрира повече събития през последните години, но това може просто да отразява факта, че са разработили времевата линия съвсем скоро.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg