Състоянието на сексизма във FOSS (Част 1)   60 варианта за замяна на софтуер за съхранение (Част 2)   Mozilla си партнира с Facebook за Social API   Защо от Microsoft трябва да копират Apple (по десет начина)

Mozilla си партнира с Facebook за Social API

Mozilla започват официални тестове за нова интеграция, която може да промени начина, по който милиони потребители общуват в социалните мрежи.

Mozilla, производителят на браузъра с отворен код прави нови тестови, за да интегрира Facebook по-дълбоко в уеб браузъра си Firefox.

Новият Social API е усилие, което ще събере дейността в социалната мрежа и сътрудничеството директно във Firefox. В продължение на години имаше различни видове добавки за браузър, които се опитваха да дадат сила на социалните мрежи. Новият Social API се стреми да направи една крачка напред с уникално интегриран опит, който вмъква социалните мрежи директно в сърцето на ежедневното използване на интернет браузъра.

„Искаме да вградим нещо съществено в основата на браузъра, така че независимо коя социална мрежа използвате да можете да я включите и да се наслаждавате на интегрирана услуга”, заявява Джонатан Найтингейл, старши директор във Firefox Engineering към Mozilla.

Social API трябва да стане част от Firefox 17, който в момента е в публична бета версия. Социалната мрежа, която ще бъде поддържана е Facebook. Найтингейл обясни, че първото нещо, което потребителите ще забележат, когато се активира Social API, е нова странична лента. При Facebook страничната лента ще показва дейността на приятелите на дадения потребител, както и ще дава възможност за Facebook чат.

В лентата за местоположение, Social API интеграцията ще показва и бутон „харесвам” за Facebook. Найтингейл отбеляза, че социални мрежи могат да се свържат по подобен начин чрез бутон „сподели”.

„И така, докато сърфирате из мрежата и четете нещата, които винаги имате възможността да споделите с едно натискане, вие винаги ще имате достъп до страничната лента, за да поддържате и връзка с приятели,” казва Найтингейл. „Социална е още един пласт към работата, която вече вършите в браузъра, а не е отделна задача”.

Facebook печалби?

Докато от Mozilla работят заедно с Facebook върху поддръжката на Social API във Firefox, няма официални бизнес договорки между двете компании. Facebook генерира печалбите си от реклами.

„Работим в тясно сътрудничество с инженерния екип на Facebook, за да гарантираме чудесен резултат”, казва Найтингейл. „Но това наистина се породи от желание, което и двете компании имат за по-добра социална интеграция в браузъра”.

Найтингейл добави, че Mozilla не е във връзка с рекламната програма на Facebook или с нещо от това естество като част от разработването на Social API. Mozilla и Facebook освен това имат връзка чрез бившите служители на Mozilla, които сега работят за Facebook. Сред тях е един от създателите на проекта Mozilla, Майк Шейвър, който отиде във Facebook през 2011 година. Найтингейл отбеляза, че връзката на Mozilla по отношение на Social API е с групата Facebook Messenger, а не с мобилния екип, където работи Шейвър.

С времето от Mozilla ще предлагат функционалност Social API да включва интеграция с други социални мрежи освен Facebook. Ключът е да се предостави опит, който променя начина, по който потребители на Firefox общуват със социалната мрежа.

„Вие сте в браузъра си и можете да зареждате социалната си мрежа като обикновен таб, но сте заети да правите и други неща”, казва Найтингейл. „Да имате връзка с мрежата с пълна интеграция – това е малка промяна, но ви кара да се чувствате различно и ви свързва с мрежите много по-силно. Връзката е достъпна и изисква по-малко борба с технологиите”.

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg