Избор на настолен компютър: Mate срещу Xfce   Състоянието на сексизма във FOSS (Част 2)   Ураганът Санди приземява „Облака”   Защо продуктите на Apple ще спрат да падат

Състоянието на сексизма във FOSS (Част 2)

Наличие на източници

В някои кръгове, Geek Feminism Wiki се разглежда като движение. В действителност, както предполага името, основната цел на сайта е да пише и да събира източници свързани с проблемите на жените, както по принцип, така и специфично за субкултури като на фенове на научната фантастика, игри и FOSS.

Една от целите на wiki е да действа като вид групова памет, записване на инциденти и индивиди така че сексизмът да се помни. Въпреки това, също толкова важна цел е да се анализират сексизмът и свързаните форми на дискриминация, и да се предложат отговори.

Въпреки това, част от подобна критика лежи във факта, че wiki анализира теми, за които повечето хора мислят. Вероятно очакването на контрааргументи, базирани на опита, може да се сметнат за арогантност.

Все пак, като цяло, wiki се определя като едно от най-високите интелектуални постижения свързани с феминизма FOSS. То не само казва на поддръжниците какво да очакват, но дава ясно да се разбере, че не са сами. Можете да прецените важността му по факта, че, рано или късно, почти всяка женска група във FOSS заема източници или идеи от него.

Увеличаване на броя на жените презентатори на конференции

Около времето когато започна Geek Feminism Wiki, презентатори като Skud и Анджела Брайън спряха да водят конференции относно жените във FOSS. Съвсем наскоро теми като разнообразието станаха често срещани в програмите на конференции.

Въпреки това усилията да се насърчат жените презентатори на конференции по други теми имат малък успех. Според Geek Feminism Wiki, жените презентатори на конференции са средно около 8-15 процента през последните пет години, въпреки че по време на Ohio LinuxFest достигнаха до 35 процента за 2010 година. През последните три години процентите по време на няколко събития са значително по-високи от преди, въпреки че все още са доста под петдесет процента, което би предположило случайното разпределение.

Една тактическа група помага за увеличаване на броя на жените презентатори, поддържа списък с жени, които са готови да презентират, като донякъде остарялата страница Chix Who Speak на LinuxChix списъкът на DevChix с предстоящи презентатори.

Няколко жени, включително Skud, и неотдавна, Кортни Стантън, също са използвали предлагани конкретни методи за търсене и насърчаване на жени презентатори

Въпреки това, следването на подобни съвети изисква значително усилие. Говорейки за опита си да увеличи броя на жените презентатори по време на Ohio Linux Fest 2012, Мооз отбелязва няколко оплаквания, предимно от мъже, които предполагали наличието на предпочитания без да са наясно с процеса на подбор.

Често тези критици вярват – без никакво основание – че има система с квоти, и че статии от жени се оценяват с по-ниски стандарти отколкото тези, написани от мъже. Често те приемат, че конференциите приемат всички статии, изпратени от жени. Идеята, че може да има жени във FOSS с интересен професионален опит, които се нуждаят само от насърчаване да изпратят статия, като че ли никога не е хрумвала на подобни критици.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg