Топ 50 приложения за iPhone 5   Пет капана при частния „облак”, които да избягвате   Gartner: Бизнесът ще купи 53 милиона таблета през 2016 година   Експериментът vs. традицията: бъдещето на иновациите на работната среда Linux

Пет капана при частния „облак”, които да избягвате

Тези съвети могат да ви помогнат да се поучите от опита на първите приемници на частния „облак”.

Докато организациите прехвърлят голяма част от своята ИТ инфраструктура и приложенията в частни „облаци”, те навлизат в непозната територия. Пътят не винаги е ясен и лесно се допускат грешки – грешки, които отстрани изглеждат очевидни, но които може да е трудно да бъдат предвидени, ако нямате опит в инфраструктурата на „облака”.

Въпреки това, това не е напълно непозната територия. Точно както повечето експерти биха ви казали да избягвате първата версия на всяка джаджа (нека някой друг да се тормози с това), организации, които бавно са преминали към „облака”, сега могат да се възползват от опита на първите приемници на тази технология.

Ето пет капана в сферата на частния „облак”, които трябва да избягвате:

1. Вярването, че консолидирането на сървъри чрез виртуализация ще елиминира свръх предлагането.

Уеб сайтът Apartments.com започва да виртуализира сървърите си за разработване и тестване през 2007 година, като използва VMware. Въпреки това, от Apartments.com скоро осъзнали, че трябва да продължат още по-напред, за да останат конкурентни на увеличаващата се онлайн конкуренция в сферата на недвижимите имоти. Мат Стратън, директор технологии в Apartments.com, отбеляза, че дори с консолидирана инфраструктура те не разполагали с инструментите необходими за създаване на автоматизирана, самообслужваща се среда.

Екипът по ИТ също поискал инструменти, които да им помогнат по-добре да наблюдават представянето на сървъра и да различават сериозни проблеми в състоянието на сървъра преди да са повлияли върху представянето. Предходното състояние на нещата бе, че когато един сървър достигнеше приблизително 70 процента капацитет, ИТ нареждаха поръчването на още сървъри. Разбира се, в динамичен пазар като недвижимите имоти, това довело до наличието на много сървъри, които стоели неизползвани след приключване на сезонна на силно търсене.

За да се справят с този проблем, от Apartments.com преминали от VMware към Hyper-V технологията на Microsoft, която е включена в операционната система Windows Server 2008 R2. Те мигрирали няколко стотици VMware виртуални машини (VM) към Hyper-V в края на 2011 година. Сега, от Apartments.com обновяват системите си до Microsoft System Center 2012, която е създадена специално за управлението на среда на частен „облак”.

System Center 2012 включва Server App-V, инструмент, който позволява на екипите по ИТ да създават пакети с виртуални приложения, които могат да бъдат копирани на всеки компютър, който има Server App-V Агент, без да е нужно локално инсталиране. Това намалява броя на образите, които ИТ трябва да управлява, ускорява разполагането на софтуера и подобрява наличието.

Целта, която от Apartments.com се надяват да постигнат скоро е да се даде на разработчиците възможността да представят свои VM, като използват темплейт и портал за самообслужване. Чрез автоматизиране на голяма част от процеса, ИТ може да елиминира по-голяма част от ръчния труд включен в предоставянето и изключването на виртуалните ресурси, което означава, че, ако сървърите стоят неизползвани, те могат да бъдат изключени и освободени за нещо друго, вместо да се чака до следващия пиков сезон.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg