Топ 50 приложения за iPhone 5   Пет капана при частния „облак”, които да избягвате   Gartner: Бизнесът ще купи 53 милиона таблета през 2016 година   Експериментът vs. традицията: бъдещето на иновациите на работната среда Linux

Експериментът vs. традицията: бъдещето на иновациите на работната среда Linux

Новото разнообразие от възможности за работна среда Linux всъщност могат да спрат иновациите.

Преди няколко години потребителите разполагаха с два – може би три – основи избора за работна среда Linux. Сега, няколко бунта на потребителите по-късно, налице са осем или повече.

Но докато увеличеният брой възможности може да е добро решение за потребителите в краткосрочен план, как ще повлияе това върху дългосрочното развитие? Може би това разнообразие би означавало или по-малко иновации в бъдеще, или ограничение на иновациите до една или две не много обещаващи насоки.

Възможните последствия отдавна трябваше да бъдат дискутирани. Настоящото разнообразие е съпроводено от няколко бунта на потребителите, а тези войни са оставили своя отпечатък. В резултат, сега много потребители изглеждат по-малко желаещи да приемат иновациите, отколкото са били преди няколко години.

Според слуховете, някои разработчици на работната среда, обезкуражени от възприемането на работата им, или са напуснали, или са намалили дейността си. Други като че ли отричат, отказвайки да приемат възможността, че може да са допуснали грешка. Тези отношения лесно могат да обезкуражат обмислянето на работната среда, които са много различни от това което вече съществува.

Нито се е осъществило кой знае какво възстановяване след бунтовете на потребителите. KDE, която бе в центъра на първите бунтове, успя да се възстанови до значителна степен, но GNOME едва бе започнал да говори за стъпките, които ще предприеме. Междувременно, отговорът на Ubuntu бе да намали критиката срещу интерфейса си Unity.

Що се отнася до Linux Mint, докато възстановките й Mate и Cinnamon на GNOME 2 спечелиха най-много от реакциите на потребителите, тя имаше малко основание да мисли отвъд настоящия момент.

Проблемът е във видовете работни среди, които се появиха в новото разнообразие. По отношение на числата, потребителите може да имат по-голям избор, но по отношение на дизайнерска философия, всъщност нямаме по-голям избор отколкото имахме когато започна недоволството. И статистически имаме малък шанс да отидем отвъд тази ситуация.

Променяща се философия

За практически цели, до 2010 година, работната среда Linux бе доминирана от една единствена философия. Да, леки мениджъри на прозорци, дори командната линия, съществуваха, но нито едно от тези не бе достатъчно популярно, за да е от съществено влияние. Нито са сега.

Както GNOME, така и KDE имаха своето начало в края на 90-те. По това време, целта на работната среда Linux бе да е всичко за всички потребители. KDE и GNOME следваха този общ подход за повече от десетилетие. Всяка подчертава малки подобрения вместо нещо радикално и се опитаха да наваксат с другите алтернативи, по-конкретно с Windows.

Дори Xfce, която се приемаше като интерфейс за опитни потребители, в крайна сметка се поддаде на този общ подход. Около 2005 година Xfce добави полезност за потребителя към философията си за лека ефективност, балансиращ акт, който продължава да поддържа със значителен успех до днес.

Пускането на KDE 4.0 през 2008 година беляза края на общия подход. Противно на страховете на някои потребители, KDE не се отказа от общия подход. Въпреки това, постигайки трудно приближаване до Windows, KDE направи генерализма нисък приоритет. Генерализмът отведе проекта възможно най-далеко, а по-интересният въпрос стана какво трябва да се случи след това на работната среда.

Уловен в конкуренцията си с KDE, GNOME бързо последва, предлагайки своя собствена реинтерпретация на работната среда – въпреки че, за разлика от KDE, не предложи функционален провал. Междувременно, неуспявайки да възприеме лидерство над обществото за свободен софтуер, Ubuntu/Canonical опитаха своя иновация и произведоха Unity.

В този момент потребителите реагираха срещу иновациите. През 2011 година пламъците бяха заменени от търсенето на традиционни алтернативи.

За една нощ, Xfce стана популярна. Така стана и с LXDE, като Lubuntu една от основните алтернативни работни среди за Ubuntu. В същото време, Trinity, разновидност на KDE 3, се появи. До 2012 година Linux Mint превърна GNOME 2 в Mate, и го възстанови върху GNOME 3 в Cinnamon, докато GNOME Shell Extensions се разработиха до момента, в който се превърна в набор направи си сам за възстановяване на GNOME 2.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg