Защо разработчиците мразят тийм билдинг   NetApp и Citrix в партньорство за сигурно корпоративно споделяне на файлове   EMC предоставя поддръжката за синхронизиране на мобилния облак на Syncplicity с Documentum   Глупави ли са умните очила?

Глупави ли са умните очила?

Google и други компании работят върху устройства за добавена реалност, които да носите върху лицето си. Искате ли да имате такова?

Изобилие от продукти „smart glasses“ ще се появят на пазара през следващата година. Те са създадени, за да добавят реалност, да направят мобилното използване на компютри незабавно и без нуждата от използване на ръце, и да ви превърнат в киборг.

Няма абсолютно никакви съмнения, че подобна технология има бъдеще. Но дали потребителите ще приемат подобни устройства?

От Google очевидно смятат, че е възможно. И, всъщност, компанията изглежда по един или друг начин участва в няколко обявени наскоро продукти.

Но има известни съмнения. Има три основни причини, поради които „умните очила” може никога да не бъдат широко приети от потребителите. Нека първо разгледаме някои скоро появили се продукти.

Google Glass

Project Glass на Google е изследователски проект, които се случва в Google X Lab, и е стартиран от единия от създателите на Google – Сергей Брин.

Изглежда, че целта на проекта е да развива мобилните компютърни технологии, които да носите като или върху очила и които да можете да използвате без ръце.

Google Glass ви осигурява данни само за едното око и вие контролите предимно чрез гласа си, или чрез движението на окото.

Предимството на системата Google Glass е, че повече няма да е нужно да жонглирате и да разделяте вниманието си между мобилно устройство и реалността. Получавате реалност, но с добавена стойност – а именно, информация и незабавна интеракция.

Камера отпред би могла да ви позволи да правите снимки с движение на окото или с гласови команди.

Например бихте могли да кажете на Google Glass да ви даде историята с имената и контактите, с които сте говорили. Точно както можете в момента да вървите и да провеждате телефонни разговори,  така и Google Glass биха ви позволили да правите същото, но с видео разговори.

Въпреки че Google Glass е изследователски проект, той е и продукт. Плановете на Google да пусне комплект за разработчици за 1,500 щ.д. през следващата година, който включва SDK с хардуер Google Glass – но само за разработчици, които са посещавали последната конференция за разработчици на компанията.

Vuzix Smart Glasses

Google не е единствената компания, която работи върху умните очила. Компания наречена Vuzix обяви тази седмица базирано на Android устройство за 999 щ.д., наречено Smart Glasses M100, за който твърдят, че ще бъде пуснат в продажба през следващия месец. Android, разбира се, е мобилната операционна система на Google.

Системата Vuzix ще поддържа както телефони с iOS, така и с Android – така че компютърът е в телефона и хардуерът на умните очила е интегриран вход и дисплей.

За да опростим, това е устройство с Bluetooth, камера, дисплей и сензор за движение на главата, което се свързва безжично с телефон. Вероятно ще има приложение от тази компания, а и други могат да произвеждат приложения.

Устройството за глава се предлага с мемори карта, в която можете да съхранявате снимки и видео, които да качите по-късно.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg