EMC предоставя поддръжката за синхронизиране на мобилния облак на Syncplicity с Documentum   Пазарът за PaaS ще достигне 2.9 милиарда долара през 2016: Gartner   Mozilla Firefox 17 се развива и става социален   Платен софтуер за Ubuntu – какво ще означава това?

Mozilla Firefox 17 се развива и става социален

Новата версия на браузъра с отворен код добавя сигурност и поддръжка за Facebook Messenger.

Mozilla се появи с новата версия на браузъра си с отворен код Firefox 17, предлагайки нови функции за потребителите, както и подобрена сигурност.

Сред основните елементи във версията е SocialAPI, който от Mozilla започнаха да тестват в края на октомври. SocialAPI предлага нов тип интегриране на способностите за Firefox, позволявайки вълнуващ опит за потребителите на услуги от социалните мрежи.

Първата социална мрежа, с която Firefox се интегрира е Facebook, ще има и още, които ще бъдат добавени в бъдеще. Първоначалният бета период на SocialAPI бе критична част от процеса на разработване.

„Коригирахме няколко малки бъга, които по-голямата тестваща публика успя да идентифицира и полирахме функцията и API на базата на обратната връзка от бета тестовете,” казва Гавин Шарп, Водещ инженер за Firefox. „Да имаме достъп до други разработчици, които се свързваха с нас да задават въпроси относно работата на API и за какво може да се използва бе доста вълнуващо – има доста потенциал в това.“

Когато от Mozilla започнаха първите тестове на SocialAPI, Джонатан Найтингейл, Старши директор Firefox Engineering в Mozilla, обясни, че докато потребителите разглеждат и четат различни неща, те имат способността да споделят с едно натисване и да имат странична лента на разположение, за да могат да поддържат връзка.

„Социалното е пласт към работата, която вече вършите в браузъра, не е отделна и самостоятелна и неясна задача”, казва Найтингейл.

Сигурност

Mozilla въведоха различни приставки за защита през годините, а с Firefox 17, отиват една стъпка напред. Има клас от приставки известни като click-to-play, които само се активират, когато потребителят ги натисне. С Firefox 17 сега има списък с блокиране за click-to-play, който предлага допълнителен пласт защита за потребителите.

„Чрез комбинирането на безопасността на списъка с блокирания с гъвкавостта на click-to-play, сега разполагаме с още по-ефективен метод за справяне с чувствителни или остарели приставки”, пише разработчикът на Mozilla Дейвид Киилър. „Вместо да се прави избор между ненадежни, но полезни (чрез позволяването на стара приставка да работи автоматично) и безопасни, но безполезни (чрез пълното изключване на старите приставки), приставките click-to-play от блокирания списък дават на потребителя възможността да направи информирано решение в зависимост от настоящата дейност”.

Firefox 17 сега също прилага HTML5 Sandbox, който може да изолира iFrame съдържание в опит да намали риска и да подобри сигурността.

„Ако се определи като празен стринг, този атрибут предоставя допълнителни ограничения на съдържанието, което може да се появи в рамката” се казва в документацията за разработките на функцията на Mozilla. „Стойността на атрибута може да е списък от знаци, които повдигат определени ограничения.”

Мобилни устройства

Mozilla освен това разширява отпечатъка си в сферата на мобилните телефони с пускането на Firefox 17. Започвайки с нов Firefox за версията Android 17, Mozilla вече поддържа ARMv6 процесори. Преди това Firefox за Android поддържаше само ARMv7.

„Имайки предвид, че почти половината от почти 500 милиона телефона с Android използват ARMv6 архитектура, това е важна стъпка към превръщането на отворената мрежата в свободна за всички” заявяват от Mozilla.

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg