EMC предоставя поддръжката за синхронизиране на мобилния облак на Syncplicity с Documentum   Пазарът за PaaS ще достигне 2.9 милиарда долара през 2016: Gartner   Mozilla Firefox 17 се развива и става социален   Платен софтуер за Ubuntu – какво ще означава това?

Платен софтуер за Ubuntu – какво ще означава това?

Версии на платен софтуер за Ubuntu могат да доведат до разделение в Linux общността.

С новите платени приложения, които намират път към работната среда Ubuntu, човек трябва да се замисли какви биха били дългосрочните ефекти от това. Преди да се впуснем в тази тема прекалено дълбоко, обаче, има някои моменти, които трябва да вземем под внимание.

Преди всичко, платеният софтуер не е нещо ново за работната платформа Linux. Приложения като OperaLotus Notes и VueScan са само някои от по-старите платени програми, които се предлагат за работна платформа Linux. За разлика от софтуер като Steam или Skype, обаче, имаше доста софтуер, който никога не успя да привлече внимание.

Насоченост само към работната среда Ubuntu

Докато има някои ограничени изключения, повечето от платения софтуер за Ubuntu е центриран около възстановяването на опит, който може да сме имали при други операционни системи. Skype е добър пример, защото в момента софтуерът е дефакто приложението за видеоконферентни разговори за трите основни платформи.

Друга сфера, в която се търси леко мигриране на софтуера, е сферата на игрите. А в момента нови платени игри започват да пристигат в Ubuntu Software Center. Независимо каква би могла да е гледната ви точка относно платения софтуер или игрите, трябва да си зададете въпроса – ами останалите дистрибуции?

Според настоящото положение на нещата, Valve търси подкрепа за операции само за Ubuntu. Докато това вероятно ще се промени, други не-Valve приложения вече напредват от гледна точка само на Ubuntu. Фактът е, че новодошлите в разработването на софтуер за Linux (платени приложения) гледат на Ubuntu като на широко приет, корпоративно поддържан и по-лесен за работа. Колкото и добри да са другите дистрибуции на Linux, за съжаление им липсва пазарния дял на Ubuntu.

Ето го и голямото разделение

Вероятно тези нови платени приложения за Ubuntu ще го допълнят, а други нови дистрибуции ще усетят резултата. Ясно е, че потребителите на Arch Linux няма да се интересуват, а и повечето от тях имат малко интерес да пускат каквото и да е на Linux инсталациите си. Въпреки това, онези, които използват PCLinuxOS или Mageia ще се интересуват, защото разчитането на RPM пред базиран на Debian пакет ще ги остави неподготвени по отношение на някои заглавия платен софтуер. Не искаме да кажем, че конвертиране на пакета не е възможно; по-скоро, че той ще стане още едно препятствие за онези, които използват дистрибуция, която не е базирана на Ubuntu. И честно казано това е кофти сделка за всеки, който използва алтернативни дистрибуции.

Въпреки това което изглежда като разделение в резултат на прекаленото фокусиране върху една дистрибуция на Linux, някои други дистрибуции успяват да поддържат темпото. Един страхотен пример бе когато някои потребители на Ubuntu успяха да разберат как да използват Steam клиента от Valve, въпреки че не бяха част от бета програмата. Потребителите с Arch се възползваха от тази възможност и създадоха Arch Linux Steam пакет. По-късно обаче, се появиха проблеми с лиценза за употребата му. Това оставя съмнението дали в бъдеще ще има потребители на Arch Linux.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg