64 инструмента с отворен код за сферата на мобилните технологии (Част 1)   Предизвикателства пред големите масиви с данни: проблемите с бизнес анализа продължават   Mozilla инвестира в стартираща компания за мобилни технологии   Red Hat прехвърля платформата като услуга в облака с отворен код към корпорациите

64 инструмента с отворен код за сферата на мобилните технологии (Част 1)

Мобилните проекти с отворен код продължават да се увеличават бавно, но стабилно, докато мобилните инструменти за разработване с отворен код се развиват изключително бързо.

Много от представителите на общността за отворен код наскоро изразиха недоволството си от липсата на приложения с отворен код за мобилни устройства. Въпреки това, тяхното убеждение, че отвореният код е пренебрегнал прехода към свят след персоналния компютър, не е съвсем точно.

Докато е истина, че броят на мобилните приложения с отворен код не поддържа темпото на изключително бързото развитие на мобилните приложения като цяло, разработчиците в сферата на отворения код бавно, но стабилно разширяват библиотеката от приложения с отворен код за смарт телефони и таблети.

В допълнение са създадени много приложения, които не са с отворен код, като са използвани инструменти за разработване с отворен код. Някои от най-добрите мобилни инструменти за разработване се предлагат с лиценз за отворен код, а тази категория продължава да расте бързо.

Освен това много съществуващи проекти с отворен код обновиха своите характеристики, за да добавят свойства за мобилни устройства и достъп през мобилни устройства.

Благодарение на целия този напредък, можем да разширим списъка с инструменти с отворен код за сферата на мобилните технологии 50 през миналата година до 64 през тази.

Инструменти за разработване за мобилни устройства

1. PhoneGap

Използвано от повече от 400,000 разработчици, PhoneGap се хвали, че е „единствената рамка с отворен код, която поддържа 7 мобилни платформи”: iOS, Android, Blackberry, Windows Phone, Palm WebOS, Bada и Symbian. С нея разработчиците могат да изградят различни мобилни приложения за всички платформи, като използват HTML, CSS и Javascript. Операционна система: Windows, iOS, Android, Blackberry, Windows Phone, други.

2. Rhodes

Базирана на Ruby, Rhodes позволява на разработчиците да създават код веднъж и след това да го превърнат в нативни мобилни приложения за множество платформи. Корпоративна версия с платен лиценз и поддръжка се предлага срещу заплащане. Операционна система: Windows, Linux, OS X, iPhone, Android, BlackBerry, Symbian, Windows Phone.

3. ZK

Свалена повече от 1.5 милиона пъти, ZK се нарича „водещата корпоративна рамка за Java Web”. Известна е с това, че позволява на разработчиците да създават уеб приложения само в Java – без да познават Ajax или JavaScript – и може да се използва за създаване на мобилни приложения. Операционна система: независима.

4. Appcelerator Titanium

Appcelerator твърди, че Titanium е „първата мобилна платформа, която комбинира гъвкавостта на технологиите за разработване с отворен код със силата на услугите в облака.” Поддържа разработването на iOS, Android и мобилни уеб приложения, като използва JavaScript. Операционна система: Windows, Linux, OS X, iOS, Android.

5. IPFaces

Създадено, за да направи по-лесно за опитни уеб разработчици да създават мобилни приложения, IPFaces се справя отлично при създаването на тежки мобилни приложения. Предлагат се корпоративна поддръжка и други професионални услуги. Операционна система: независима операционна система за разработчика; създава приложения за iOS, Android, BlackBerry, други.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg