64 инструмента с отворен код за сферата на мобилните технологии (Част 1)   Предизвикателства пред големите масиви с данни: проблемите с бизнес анализа продължават   Mozilla инвестира в стартираща компания за мобилни технологии   Red Hat прехвърля платформата като услуга в облака с отворен код към корпорациите

Red Hat прехвърля платформата като услуга в облака с отворен код към корпорациите

Доставчик на Linux вкарва PaaS зад защитната стена на корпорациите.

Пазарът за платформата като услуга (PaaS) расте бързо, докато корпорациите се състезават да получат по-ефективен модел за облака за разработване на приложения. Докато PaaS решенията опосредстват облака, те не винаги се налага да съществуват извън защитната стена на корпорацията.

Днес корпоративният доставчик на Linux Red Hat усъвършенства своята PaaS платформа с ново решение на място. OpenShift Enterprise надгражда платформата с отворен код на Red Hat  OpenShift Origin и съществуващата им онлайн услуга OpenShift.

Ашеш Бадани, Главен мениджър на Отдела за бизнес облака, пояснява, че OpenShift Enterprise е PaaS решение на място, което осигурява авто-мащабиране, функции за самообслужване и е от корпоративен клас.

„Днес можете да боравите с услугата OpenShift Online, но тя вече е подготвена за корпоративна употреба чрез използването на същата база на кода”, казва Бадани. „В миналото ние позволявахме на потребителите да се фокусират върху приложенията. Сега корпорациите могат да вземат тази платформа за приложения, която виждат онлайн, и да я използват на място”.

PaaS услугата OpenShift Online бе пусната онлайн през май 2011 година като безплатна услуга. През юни тази година от Red Hat обявиха цени за платените нива на услугата за OpenShift, под наименованието Megashift. Megashift включва достъп до онлайн платформата, както и капацитет за съхранение.

Версията за корпорации носи тази възможност на място, позволявайки на потребителите да мащабират, като използват собствената си инфраструктура. Тази инфраструктура включва Red Hat Enterprise Linux, на която върви OpenShift Enterprise.

Версията OpenShift Enterprise сега е част от цялостния подход на Red Hat към използването на облака, който включва и облака OpenStack.

„Днес OpenShift работи на RHEL и JBoss и поради това можем да я хостваме на облака на Amazon, както и на място”, казва Брайън Стивънс, главен технически директор на Red Hat. „Можем да направим това на чист метал, виртуализация, когато имаме нашия OpenStack продукт наличен през следващата година, както и върху OpenStack”.

Платформата OpenStack на Red Hat бе обновена през миналата седмица до ново привю базирано на версията OpenStack Folsom.

Докато Red Hat тика напред с OpenShift Enterprise, остава отдаден на проекта с отворен код OpenShift Origin и безплатните онлайн версии на услугата за OpenShift. Бадани подчертава, че нищо не се е променило с безплатните части на OpenShift и безплатните онлайн версии ще продължат да се предлагат безплатно.

„Моделът Red Hat OpenShift е сходен на модела с отворен код на Red Hat за останалите ни технологии”, казва Бадани. „Потребителите са свободни да използват нашия софтуер с отворен код, независимо дали е Fedora на Linux или JBoss, няма насилствено мигриране при Red Hat”.

Въпреки че технологията OpenShift е достъпна безплатно, Бадани отбелязва, че с времето потребителите разбират, че могат да се възползват от притежанието на корпоративна връзка с Red Hat.

„Много потребители откриват ползи в платената поддръжка, която е стабилна и има вариант за корпорациите,” казва Бадани.

В момента версията OpenShift Enteprise използва части, които са почти същите с това, което можем да открием в проекта с отворен код OpenShift Origin, както и в онлайн услугата. С времето Бадани очаква това да се промени.

„Напълно очакваме версиите на OpenShift Origin да се движат по-бързо отколкото това става днес,” казва Бадани. „С приемането на OpenShift Enterprise, ние очакваме да се оформи цялостен корпоративен цикъл на съществуване на платформата.”

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg