64 инструмента с отворен код за сферата на мобилните технологии (Част 1)   Предизвикателства пред големите масиви с данни: проблемите с бизнес анализа продължават   Mozilla инвестира в стартираща компания за мобилни технологии   Red Hat прехвърля платформата като услуга в облака с отворен код към корпорациите

Mozilla инвестира в стартираща компания за мобилни технологии

Създателят на браузър с отворен код участва във финансиране с  25 милиона щатски долара за Everything.me, присъединявайки се към Telefonica Digital.

През историята си Mozilla е подкрепяла иновациите в мрежата чрез инвестиране в хора и в собственото си развитие. Днес Mozilla минава на следващото ниво на развитието си, официално инвестирайки в начинаеща компания за мобилни технологии, което може да спомогне платформата й FirefoxOS.

Mozilla участва във финансирането с 25 милиона щ.д. за Everything.me, което е фокусирано върху HTML5 компания за мобилни технологии. Mozilla се присъединява към екипа на Telefonica Digital, както и към SingTel Innov8 за финансирането.

„Това е първата инвестиция на Mozilla в друга компания,” казва Харви Андерсън, главен съветник в Mozilla.

Mozilla започна като опит за разработване на уеб браузър технология без печалба. Докато Mozilla чисто исторически не е мотивирана от финансова печалба, организацията с отворен код увеличаваше финансовите си приходи през последните години. През 2011 Mozilla генерира 163.5 милиона щ.д. печалба, увеличение от 123.2 милиона през 2010.

Голяма част от печалбите на Mozilla до днес основно произтичат от партньорството на групата с Google. Минавайки напред, Mozilla бързо усилва мобилните си усилия, където ще пасне Everything.me.

Андерсън отбелязва, че Everything.me е тясно свързан с мисията и целите на Mozilla. Целта на Everythingme е да позволи на мрежата да даде сила на всички мобилни платформи. Една от тези платформи е FirefoxOS на Mozilla, която в момент е в процес на разработване.

FirefoxOS започна съществуването си под името Boot to Gecko и има подкрепата на множество мобилни доставчици, включително Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefónica и Telenor.

„Mozilla вижда Everything.me да играе важна роля в създаването на интересно съдържание в Firefox OS,” казва Андерсън. „Firefox OS все още е в процес на разработване и Mozilla ще може да оповести повече за опита на потребителя преди пускането й.”

Telefonica също участва във финансирането на Everything.me и също е партньор на Mozilla за FirefoxOS. Трейси Исаке, Директор Инвестиции и бизнес развитие в Telefonica Digital, заявява, че страхотното нещо около Everything.me и Firefox OS е, че са уеб базирани.

„Няма отделни мрежи за разработване, стига да можеш да разработваш, използвайки HTML5 (което повечето уеб разработчици вече използват), тогава вашето приложение или услуга ще работят,” казва Исаке. „Откриваемостта се превръща в проблем за разработчиците и страхотното около Everything.me е, че прави много по-лесно потребителите да откриват базирани на HTML5 приложения, съдържание, игри и др. от смарт телефоните си.”

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg