64 инструмента с отворен код за сферата на мобилните технологии (Част 3)   Успяват ли ИТ да оправдаят бизнес очакванията?   Топ Linux Тенденции 2012-2013   Проучване: Бекапът за приложенията в облака изостават от бързо развиващия си SaaS пазар

Топ Linux Тенденции 2012-2013

Какви истории бяха популярни през 2012? Кои ще повлияят върху средата с отворен код през идната година? Отговорът не винаги е очевиден – а и някои истории не са били достатъчно добре отразявани.

Информационните технологии се движат десет пъти по-бързо от останалата част от икономиката – и безплатният и с отворен код софтуер (FOSS) се движи десет пъти по-бързо от останалата част от ИТ сектора.

Това със сигурност бе факт през 2012 година. Понякога FOSS отразява какво се случва в ИТ по принцип, но събитията обикновено се развиват много по-бързо. FOSS решения често се появяват в рамките на седмици, вместо месеците, които са нужни на останалата част от ИТ сектора. Друг път събития и тенденции оказват влияние върху FOSS, като изобщо не повлияват върху останалата част от ИТ индустрията.

И така, какви бяха големите истории през 2012? Предлагаме ви деветте тенденции и истории, които формираха 2012 година до голяма степен за общността, и които вероятно ще продължат да имат влияние и през 2013 година:

1. Възходът на краудсорсинга

Краудсорсинга, или спонсорирането на софтуера от потребителите му, не е ново явление. Нито различните други начини за намиране на финансиране на проекти. Например, Calibre мениджърът на електронни книги извлича доходи от Open Books, портален сайт за DRM-free публикации. Една или две дистрибуции са сключили сделки за търсачка по подразбиране.

Въпреки това, през 2012 г. почти всеки FOSS проект като че ли успя да открие краудсорсинга изведнъж. Единственият проблем е, че FOSS проекти, които имат редовни рилийзи не пасват добре в съществуващите сайтове за краудсорсинг като Kickstarter, които се грижат за еднократни проекти.

Yorba Foundation адресира трудностите в популярна презентация по време на 2012 GUADEC, повдигайки възможността за създаване на специфичен софтуерен сайт за краудсорсинг. Неотдавна, Free Software Foundation спонсорира първата си краудсорсинг кампания за MediaGoblin, децентрализирано приложение за медийно споделяне. Усилията да се издържаш от FOSS вероятно ще продължат и през 2013 година.

Това ни кара да се замислим: има ли ограничение на броя проекти, които общността може да поддържа чрез краудсорсинг? Какво се случва с непопулярните, но необходими проекти, които не могат да съберат парите, които са им нужни?

2. Разнообразие в работната среда

Дните на GNOME и KDE в доминация над работната среда отминаха. Страничен ефект от възхода на Unity на Ubuntu и недоволството на потребителите е, че сега потребителите имат много повече избор отколкото преди по отношение на това кой интерфейс да използват.

Традиционните работни среди се доказаха като популярни, много потребители избираха пресъздаване на GNOME 2, като Linux Cinnamon и Mate на Mint. Други предпочетоха Xfce, който е третата основна работна среда вече близо десетилетие. LXDE и други минималистични работни среди също станаха по-широко използвани.

Други предпочитат по-иновационни работни среди като Unity или GNOME 3, докато KDE успява да поддържа баланс на традиции и иновации.

Един недостатък на това разнообразие е, че много часове кодиране са отделяни за пресъздаване на GNOME 2, които можеха да се оползотворят за създаването на нещо ново. Въпросът за следващата година е дали поддръжката на GNOME на основна група разширения за пресъздаване на GNOME 2 ще помогне на GNOME да възстанови част от предишното си господство.

Страници: 1 2 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg