Как да изградите частен облак: съвети от експертите   64 инструмента с отворен код за сферата на мобилните технологии (Част IV)   Защо не се нуждаете от мобилен портфейл   IBM: Бъдещето на ИТ са мирис, вкус, допир, звук и зрение

Как да изградите частен облак: съвети от експертите

Тези съвети могат да са ви полезни, за да избегнете скъпи грешки и за да си осигурите създаването на успешен частен облак.

За много корпорации най-безопасният път към компютърни дейности в облака е чрез създаването на частен облак. Частните облаци нямат толкова много проблеми със сигурността, съответствието и предизвикателствата пред собствениците на данните както публичните облаци, но не са и съвсем безопасни.

Наследените работни среди, скъпото преинсталиране и представянето на приложенията могат да усложнят инициативите ви за частен облак. Това не означава, че трябва да преосмислите решението си за изграждането му, а означава, че трябва внимателно да помислите за предизвикателствата – и да имате реалистична представа за потенциалните ползи.

Ако разбирате предизвикателствата, пред които ще се изправите и ако планирате навреме, за да ги преодолеете, изграждането на частен облак ще ви постави на пътя към ефективна и гъвкава ИТ инфраструктура.

За да можете да успеете, когато дойде времето за изграждането на ваш собствен облак, тук предлагаме пет съвета от експерти в областта:

1. Избягвайте основните обновявания

Много компании се бавят при изграждането на частни облаци, защото доставчиците се опитват да ги продават въз основа на концепцията за преизграждане на тяхната ИТ инфраструктура от самото начало, а това е скъпо предложение.

От голяма финансова институция искали да намалят сложността и фрагментацията на своята ИТ инфраструктура чрез въвеждането на частен облак. Процесът на предлагане на услуги бил бавен, изисквал между 14–60 дни за осъществяване. Били инвестирали достатъчно в съществуващата си среда, че просто не можели да се откажат от нея. От финансовата институция се обърнали за помощ към Adaptive Computing, доставчик на софтуер за управление на облака.

„Наследените работни среди са лошата действителност на ИТ в корпорациите. Дори най-новата технология остарява в рамките на няколко години,” заявява Роб Клайд, Изпълнителен директор на Adaptive Computing. „Повечето от големите доставчици са доволни да ви продадат частен облак, при условие, че използвате последните им продукти от горе надолу. Това не върши работа в реалните, хетерогенни среди. Никой не иска напълно да замени съществуващите си системи.”

По-добър подход, и подход, който много доставчици ще се опитат да ви убедят, че не работи, е просто да промените съществуващите си инвестиции в софтуер и системи с проекти в облака.

„Един пример за това е управлението на физически сървър. Повечето доставчици на частен облак биха ви накарали да повярвате, че трябва да виртуализирате всичко, за да приложите частния облак. Всъщност, физическите сървъри имат невероятна полза от това да бъдат интегрирани в система за управление на облака,” заявява Клайд.

Adaptive Computing използвали смесени системи и виртуализирана инфраструктура, за да помогнат на глобалната финансова институция да изгради базирана на облака инфраструктура, която сега включва хиляди сървъри и повече от 10,000 виртуални машини (VMs). След завършване на първоначалното приложение, те незабавно започнали да виждат подобрена ефективност и намаляване на разходите.

Според Adaptive Computing, институцията предвижда повече от 1 милиард долара спестявания между капиталовите и оперативните разходи, докато се намалява процесът за доставка на услугата до няколко часа вместо няколко седмици или месеци.

Благодарение на успеха на първоначалната версия на облака, сега институцията има целта да хоства 80 процента от ИТ услугите в облака.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg