Как да изградите частен облак: съвети от експертите   64 инструмента с отворен код за сферата на мобилните технологии (Част IV)   Защо не се нуждаете от мобилен портфейл   IBM: Бъдещето на ИТ са мирис, вкус, допир, звук и зрение

Как да изградите частен облак: съвети от експертите

2. Определете как ще измервате успеха

Най-лесният начин да измервате успеха е възвращаемостта на инвестициите, но това не е единственият начин. Финансовата институция упомената по-горе е била загрижена за намаляване на времето за доставка на услугите и за защита на съществуващите инвестиции, както и за постигане на възвращаемост на инвестициите за новите инструменти в облака.

Джей Литкей, Изпълнителен директор на компания за управление в облака Embotics, препоръчва да вземете под внимание следните фактори:

  • До колко можете да елиминирате ИТ разхищението и непроследения инвентар? За един клиент, от Embotics открили, че от 650+ виртуални машини, те имали 5 извън инвентар и 48 изключени, което коствало на компанията повече от 140 хиляди долара и то всеки месец.
  • От колко системни администратора се нуждаете? Обикновено базираните на облака среди изискват по-малко администратори.
  • Колко административни задачи можете да автоматизирате?
  • Колко по-добър е потребителският опит?
  • Колко добре можете да автоматизирате налагането на политики, за да осигурите редовно съответствие?

3. Планирайте с оглед на бъдеш растеж и променящ се облик на организацията ви

Калифорнийския университет, Бъркли, предлага ИТ възможности и услуги на собствените си вътрешни потребители, както и на други кампуси в системата на Университета.

Висшето образование преминава през драматични промени, с увеличаващо се внимание към инструменти за онлайн обучение. За да се справи с бъдещите нужди, Калифорнийският университет изгради частен облак, хоствайки сървъри в централизирана архитектура за приблизително 30 различни наематели чрез собствената си система, както и за тези за други университети като Калифорнийския университет – Мърсд и Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Но отделът по ИТ на университета се затруднил да разшири разнообразието и гъвкавостта на наемателите си, докато контролира достъпа, защитавайки сигурността и осигурявайки наличност.

С други думи, ако организацията е достатъчно голяма, вие можете да се изправите пред същите предизвикателства с частния си облак, пред които бихте се изправили с публичен или хибриден облак.

Първото техническо препятствие пред Бъркли било да приложи двуфакторна проверка, за да могат наемателите на центъра за данни безопасно да имат достъп до VMware vCenter. Двуфакторната проверка се изисквала от системата на Калифорнийския университет. Университетът вече бил инвестирал в RSA SecurID инфраструктура, затова са искали да регулират инвестицията си. Създаването на двуфакторен достъп за виртуални инфраструктури бил не само в съответствие с вътрешната политика, но и също довел увереност сред различните наематели и насърчил по-широко участие.

Къртис Салинас, системният администратор за Information Services and Technology, отбелязва, че предизвикателството за достъп за vSphere отразява това, през което са преминали с Windows. „Това се случи с нашата Windows инфраструктура преди няколко години, а сега се случва със слоя за виртуализация на хардуера. Липсва ни солидна методология за мониторинг, подсигуряване и поддръжка на нашите vSphere системи, докато продължавахме да се разширяваме,” казва Салинас.

За да се сдобие с тези възможности, Бъркли използва HyTrust’s. Първоначално университетът избира HyTrust за способността си да доставя двуфакторна проверка за виртуалната инфраструктура чрез RSA SecurID. След това те прилагали подобни характеристики.

С полагане на грижи за сигурността на виртуализацията и достъпа, Бъркли може сигурно да скалира инфраструктурата си докато повече студенти, и дори повече партньори университети, излязат онлайн.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg