Как да изградите частен облак: съвети от експертите   64 инструмента с отворен код за сферата на мобилните технологии (Част IV)   Защо не се нуждаете от мобилен портфейл   IBM: Бъдещето на ИТ са мирис, вкус, допир, звук и зрение

Как да изградите частен облак: съвети от експертите

Тези съвети могат да са ви полезни, за да избегнете скъпи грешки и за да си осигурите създаването на успешен частен облак.

За много корпорации най-безопасният път към компютърни дейности в облака е чрез създаването на частен облак. Частните облаци нямат толкова много проблеми със сигурността, съответствието и предизвикателствата пред собствениците на данните както публичните облаци, но не са и съвсем безопасни.

Наследените работни среди, скъпото преинсталиране и представянето на приложенията могат да усложнят инициативите ви за частен облак. Това не означава, че трябва да преосмислите решението си за изграждането му, а означава, че трябва внимателно да помислите за предизвикателствата – и да имате реалистична представа за потенциалните ползи.

Ако разбирате предизвикателствата, пред които ще се изправите и ако планирате навреме, за да ги преодолеете, изграждането на частен облак ще ви постави на пътя към ефективна и гъвкава ИТ инфраструктура.

За да можете да успеете, когато дойде времето за изграждането на ваш собствен облак, тук предлагаме пет съвета от експерти в областта:

1. Избягвайте основните обновявания

Много компании се бавят при изграждането на частни облаци, защото доставчиците се опитват да ги продават въз основа на концепцията за преизграждане на тяхната ИТ инфраструктура от самото начало, а това е скъпо предложение.

От голяма финансова институция искали да намалят сложността и фрагментацията на своята ИТ инфраструктура чрез въвеждането на частен облак. Процесът на предлагане на услуги бил бавен, изисквал между 14–60 дни за осъществяване. Били инвестирали достатъчно в съществуващата си среда, че просто не можели да се откажат от нея. От финансовата институция се обърнали за помощ към Adaptive Computing, доставчик на софтуер за управление на облака.

„Наследените работни среди са лошата действителност на ИТ в корпорациите. Дори най-новата технология остарява в рамките на няколко години,” заявява Роб Клайд, Изпълнителен директор на Adaptive Computing. „Повечето от големите доставчици са доволни да ви продадат частен облак, при условие, че използвате последните им продукти от горе надолу. Това не върши работа в реалните, хетерогенни среди. Никой не иска напълно да замени съществуващите си системи.”

По-добър подход, и подход, който много доставчици ще се опитат да ви убедят, че не работи, е просто да промените съществуващите си инвестиции в софтуер и системи с проекти в облака.

„Един пример за това е управлението на физически сървър. Повечето доставчици на частен облак биха ви накарали да повярвате, че трябва да виртуализирате всичко, за да приложите частния облак. Всъщност, физическите сървъри имат невероятна полза от това да бъдат интегрирани в система за управление на облака,” заявява Клайд.

Adaptive Computing използвали смесени системи и виртуализирана инфраструктура, за да помогнат на глобалната финансова институция да изгради базирана на облака инфраструктура, която сега включва хиляди сървъри и повече от 10,000 виртуални машини (VMs). След завършване на първоначалното приложение, те незабавно започнали да виждат подобрена ефективност и намаляване на разходите.

Според Adaptive Computing, институцията предвижда повече от 1 милиард долара спестявания между капиталовите и оперативните разходи, докато се намалява процесът за доставка на услугата до няколко часа вместо няколко седмици или месеци.

Благодарение на успеха на първоначалната версия на облака, сега институцията има целта да хоства 80 процента от ИТ услугите в облака.

2. Определете как ще измервате успеха

Най-лесният начин да измервате успеха е възвращаемостта на инвестициите, но това не е единственият начин. Финансовата институция упомената по-горе е била загрижена за намаляване на времето за доставка на услугите и за защита на съществуващите инвестиции, както и за постигане на възвращаемост на инвестициите за новите инструменти в облака.

Джей Литкей, Изпълнителен директор на компания за управление в облака Embotics, препоръчва да вземете под внимание следните фактори:

  • До колко можете да елиминирате ИТ разхищението и непроследения инвентар? За един клиент, от Embotics открили, че от 650+ виртуални машини, те имали 5 извън инвентар и 48 изключени, което коствало на компанията повече от 140 хиляди долара и то всеки месец.
  • От колко системни администратора се нуждаете? Обикновено базираните на облака среди изискват по-малко администратори.
  • Колко административни задачи можете да автоматизирате?
  • Колко по-добър е потребителският опит?
  • Колко добре можете да автоматизирате налагането на политики, за да осигурите редовно съответствие?

3. Планирайте с оглед на бъдеш растеж и променящ се облик на организацията ви

Калифорнийския университет, Бъркли, предлага ИТ възможности и услуги на собствените си вътрешни потребители, както и на други кампуси в системата на Университета.

Висшето образование преминава през драматични промени, с увеличаващо се внимание към инструменти за онлайн обучение. За да се справи с бъдещите нужди, Калифорнийският университет изгради частен облак, хоствайки сървъри в централизирана архитектура за приблизително 30 различни наематели чрез собствената си система, както и за тези за други университети като Калифорнийския университет – Мърсд и Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Но отделът по ИТ на университета се затруднил да разшири разнообразието и гъвкавостта на наемателите си, докато контролира достъпа, защитавайки сигурността и осигурявайки наличност.

С други думи, ако организацията е достатъчно голяма, вие можете да се изправите пред същите предизвикателства с частния си облак, пред които бихте се изправили с публичен или хибриден облак.

Първото техническо препятствие пред Бъркли било да приложи двуфакторна проверка, за да могат наемателите на центъра за данни безопасно да имат достъп до VMware vCenter. Двуфакторната проверка се изисквала от системата на Калифорнийския университет. Университетът вече бил инвестирал в RSA SecurID инфраструктура, затова са искали да регулират инвестицията си. Създаването на двуфакторен достъп за виртуални инфраструктури бил не само в съответствие с вътрешната политика, но и също довел увереност сред различните наематели и насърчил по-широко участие.

Къртис Салинас, системният администратор за Information Services and Technology, отбелязва, че предизвикателството за достъп за vSphere отразява това, през което са преминали с Windows. „Това се случи с нашата Windows инфраструктура преди няколко години, а сега се случва със слоя за виртуализация на хардуера. Липсва ни солидна методология за мониторинг, подсигуряване и поддръжка на нашите vSphere системи, докато продължавахме да се разширяваме,” казва Салинас.

За да се сдобие с тези възможности, Бъркли използва HyTrust’s. Първоначално университетът избира HyTrust за способността си да доставя двуфакторна проверка за виртуалната инфраструктура чрез RSA SecurID. След това те прилагали подобни характеристики.

С полагане на грижи за сигурността на виртуализацията и достъпа, Бъркли може сигурно да скалира инфраструктурата си докато повече студенти, и дори повече партньори университети, излязат онлайн.

4. Борете се да отговорите на — или надминете  — представянето на предишната ви архитектура

Традиционно инструментите за наблюдение на представянето са прехвърлени към силози —профайлери на бази данни за DBA, базирани на агенти приложения за разработчици и NetFlow анализатори за мрежови екипи. Когато се появи проблем с представянето на дадено приложение, това наподобява старата история за петте слепи мъже, които се опитват да идентифицират слон въз основа на всяко индивидуално парче, което всеки един от тях докосва. Видимостта е фрагментирана и непълна, и следователно, целият проблем обикновено е погрешно разбран.

Practice Fusion, доставчик на уеб базираните медицински картони, искали да се отърват от силозния начин на решаване на проблемите, за да се възползват от цялостното представяне на приложението. „Имахме много решения, които осигуряваха информация относно отделни компоненти, но нищо, което да предлага цялостна, свързана картина,” заявява Джон Хлубоки, вицепрезидент технически операции в Practice Fusion. „Търсехме платформа, която би могла да ни даде цялостна картина и да доведе до по-голямо сътрудничество сред екипите.”

Practice Fusion в крайна сметка приели мрежово базирания мониторинг за представяне на приложенията (APM) от ExtraHop.

„Наскоро използвахме ExtraHop успешно да мигрираме част от уеб приложението ни от физическа към виртуална инфраструктура,” казва Хлубкой. Тази част от приложението е създадена за работи на специфична HP сървър платформа, а предходни опити за виртуализиране на работния процес не успяха, създавайки проблеми.“

ИТ екипът на Practice Fusion използвали системата ExtraHop да базират няколко ключови индикатора за представяне, включително време за отговор на приложението, а след това използвали паралелна виртуална инфраструктура, за да сравнят представянето. „Можехме да докажем, че представянето бе същото или малко по-добро при виртуалната инфраструктура. Тъй като HP достигаха края на живота си, щяхме да изхарчим до 75,000 щатски долара, закупувайки нов хардуер и потвърждаване на софтуера за новата платформа,” казва Хлубкой.

5. Разберете кой за какво ще плаща

Една често срещана грешка, която компаниите правят, когато прилагали своите частни облаци, е пренебрегването на плащания. Без система за отчитане на употребата, ИТ могат да донесат разходи, които трябва да излязат от бюджета на други отдели.

Важно е да имате инструменти за отчитане за облака, за да наблюдавате кой кои компютърни ресурси използва и да ги таксувате според употребата.

„Облаците правят много по-лесно от преди за потребителите да консумират ИТ ресурсите. Без отчитане, потребителите неизбежно ще консумират повече и ще хабят ресурси, тъй като няма стимул за друго. Точно както няма безплатен обяд, няма безплатни ИТ услуги,” казва Роб Клайд, Изпълнителен директор на Adaptive Computing.

В средата на облака, ИТ са изправени пред класическата трагедия на общия сценарий. Ако потребителите не бъдат държани отговорни за услугите, които потребяват, очакваната възвращаемост на инвестициите на частния ви облак ще се изпари много бързо.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg