Как да изградите частен облак: съвети от експертите   64 инструмента с отворен код за сферата на мобилните технологии (Част IV)   Защо не се нуждаете от мобилен портфейл   IBM: Бъдещето на ИТ са мирис, вкус, допир, звук и зрение

Защо не се нуждаете от мобилен портфейл

Защо всички искат мобилен портфейл

Мобилният телефон е очевидното място, където да сложите цифровите си пари. Причината е, че той е компютър. Свързан е с интернет. И всеки има такъв.

И така, къде е моят мобилен портфейл?

След като разгледахме проблема в подробности, стигнахме до заключението, че причината в Америка да не се използват телефоните за плащане на всичко е, че просто това не е необходимо. Някои хора искат тази технология, като че ли. Но защо?

Харесва ни идеята. Бихме искали да носим по-малко кредитни карти. Освен това наистина нямаме добра причина да преминаваме от плащания с кредитни карти към такива с мобилни телефони.

За да се разбера колко ненужна е технологията на мобилния портфейл за американските потребители, това помага да се разбере колко необходима е за кенийците.

Накратко казано, мобилните портфейли замества парите в брой за повечето потребители в Кения, докато в Америка, те почти биха заменили кредитните карти.

Около 85% от световните транзакции все още са с пари в брой, според Главния финансов директор на MasterCard CFO Мартина Хунд-Мейан. И това може да е проблем. Парите в брой не могат да се прехвърлят на разстояние дистанционно. И лесно могат да бъдат откраднати.

M-Pesa разчита на голям брой малки дистрибутори, които конвертират парите в брой в депозит в сметката M-Pesa. А Safaricom трябва да се увери, че тези малки места имат печалба от депозитите, в противен случай те не биха имали стимул да предлагат услугата.

Дори Бил Гейтс наскоро сравни бизнес модела M-Pesa на Safaricom с модела Windows на Microsoft. Причината е, че и двете компании са попаднали в предизвикателна ситуация на „осиновяване”. Без това, една компания не би могла да се сдобие с партньори, които да искат да участват в бизнеса й.

И Microsoft, и Safaricom успяха да преодолеят този проблем, сдобивайки се с финансови средства и партньори.

Защо? Защото Кения наистина се нуждае от това.

Като начало, кенийските семейства често работят в различни области. Например, единият член на семейството може да работи в семейната ферма, а другият да работи в Найроби. Ако заплатите се плащат в пари в брой, как прехвърляте пари от едно място на друго? Едната възможност е да се носят пари в брой докато даденият член на семейството, който е далече, се върне у дома. Но носенето на пари в брой създава огромен риск от обир.

По същия начин, по който много държави преминаха директно от ограничени наземни телефони линии към всеобхватните и всепроникващи мобилни телефони, някои държави преминават от основно базирана на пари в брой икономика към технология на мобилния портфейл, основно пренебрегвайки фазата „всеки има кредитна карта”.

В САЩ, от друга страна, всеобхватните банки, банкоматите и използването на кредитни и дебитни карти прави прехвърлянето на пари на разстояние много лесно. Баланси, трансфери и други транзакции вече могат да се правят чрез банките с помощта на приложения за смарт телефони. Основните функции на системата за мобилен портфейл вече се появяват, така че прехвърлянето на пари на големи разстояния не е проблем, който има нужда от разрешаване.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg