Как да изградите частен облак: съвети от експертите   64 инструмента с отворен код за сферата на мобилните технологии (Част IV)   Защо не се нуждаете от мобилен портфейл   IBM: Бъдещето на ИТ са мирис, вкус, допир, звук и зрение

Защо не се нуждаете от мобилен портфейл

Кой иска мобилния портфейл? Компаниите

Кения е искала да замени транзакциите с пари в брой; Америка иска да замени транзакциите с кредитни карти. По-лесно е да се предложи алтернатива на парите в брой, защото никой няма политическа или икономическа изгода от използването на пари в брой. Парите в брой нямат лоби, маркетингов отдел и приходни потоци, които трябва да бъдат защитавани както имат компаниите за кредитни карти.

В САЩ има два вида мобилни системи за електронни разплащания – дистанционни и местни. Дистанционните, като PayPal, са полезни при преноса на пари онлайн. Местните, като Google Wallet, основно се използват за плащания на каса.

В Кения, системата M-Pesa върши и двете, а разликата между дистанционните плащания и местните парични трансфери не е от значение.

Докато M-Pesa се опитва да разреши само потребителския проблем, системите за мобилни плащания в САЩ се опитва да разрешат бизнес проблеми с финансовите услуги.

Банките, магазините и други компании гледат на мобилните плащания като на начин да проследяват потребителските транзакции, след това прилагат анализи към тях, за да се сдобият с повече информация за потребителите си.

Второ, финансовите институции виждат възможност да заменят отпадащите банкови такси с нови платени услуги.

Трето, търговците и доставчиците гледат на мобилните плащания като на начин да стимулират допълнителни покупки чрез купони, програми за лоялност, специални предложения и чрез използването на платежната система, за да рекламират и промотират продукти и услуги. Системата Passbook на Apples е изградена върху тази концепция.

Технологичните компании гледат на мобилните портфейли като на начин да продават повече чипове, сензори, телефони и безжични услуги.

Накратко, „революцията” на мобилния портфейл, която всички очакват, е предимно загуба на време за компаниите, които ще предоставят тази услуга.

За някои повече технологии е по-добре от по-малко.

Въпреки че потребителите може да искат технология на мобилния портфейл, те нямат нужда от нея.

Мобилният портфейл е решение в търсене на проблем в САЩ.

Би било много просто, удобно и изгодно за всички в Америка, ако се приеме системата M-Pesa. Но това няма да се случи.

Защо? Именно защото би било просто, удобно и достъпно за потребителите. Това не решава проблемите на финансовите институции, магазините и други.

Въпросът е, че докато Кения вече използва технологията мобилен портфейл за всякакви транзакции, Америка все още очаква тромава и скъпа услуга, която плаща на компаниите, които в момента съществуват от кредитни карти.

Но потребителите нямат нужда от това.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg