Как да изградите частен облак: съвети от експертите   64 инструмента с отворен код за сферата на мобилните технологии (Част IV)   Защо не се нуждаете от мобилен портфейл   IBM: Бъдещето на ИТ са мирис, вкус, допир, звук и зрение

Защо не се нуждаете от мобилен портфейл

Какво задържа използването на мобилните телефони като кредитни карти? Липсата на необходимост.

Може да се изненадате, като научите, че Кения е много напред в сравнение със САЩ в използването на технологията мобилен портфейл.

Кения използва система наречена M-Pesa, управлявана от компания с името Safaricom. Почти всяка покупка в тази страна, от битови сметки до храни, се заплаща с мобилен телефон.

Как икономическа и технологическа суперсила като Съединените американски щати е надмината в тази категория на технологиите от източноафриканска нация с малко население и ограничено технологическо развитие?

M-Pesa

В Найроби, Кения, всички плащат чрез телефоните си.

M-Pesa е услуга за мобилен портфейл, предоставена от базираните в Кения компании Safaricom и по-малкият и партньор Vodacom. Системата позволява на всеки абонат с мобилен телефон да депозира, тегли и плаща със средства чрез телефона си.

Основният принос на системата M-Pesa е простотата й. Парите се съхраняват в M-Pesa сметка, вместо да се депозират в банка. И се прехвърлят чрез текстово съобщение. И така потребителите дават парите си в брой на оторизиран M-Pesa доставчик и парите им се появяват в тяхната онлайн сметка. След това, когато искат да си купят храна, да плащат заеми, да изпращат пари на семейство или близки, или да си плащат сметките, те просто изпращат съответната сума пари чрез текстово съобщение.

Поддържащата инфраструктура на системата M-Pesa се състои от малки магазинчета, които позволяват на хората да депозират пари в брой в своите M-Pesa сметки.

Системата е толкова полезна и популярна, че се разпространява към Танзания, Афганистан, Южна Африка, Индия и Египет.

Изчислено е, че около половината от транзакциите чрез мобилни портфейли в света се случват чрез M-Pesa. Кения е номер едно в света по използването на мобилни портфейли и изнася тази услуга и в чужбина.

А защо ние сме все още заседнали в ерата на кредитните карти?

Защо всички искат мобилен портфейл

Мобилният телефон е очевидното място, където да сложите цифровите си пари. Причината е, че той е компютър. Свързан е с интернет. И всеки има такъв.

И така, къде е моят мобилен портфейл?

След като разгледахме проблема в подробности, стигнахме до заключението, че причината в Америка да не се използват телефоните за плащане на всичко е, че просто това не е необходимо. Някои хора искат тази технология, като че ли. Но защо?

Харесва ни идеята. Бихме искали да носим по-малко кредитни карти. Освен това наистина нямаме добра причина да преминаваме от плащания с кредитни карти към такива с мобилни телефони.

За да се разбера колко ненужна е технологията на мобилния портфейл за американските потребители, това помага да се разбере колко необходима е за кенийците.

Накратко казано, мобилните портфейли замества парите в брой за повечето потребители в Кения, докато в Америка, те почти биха заменили кредитните карти.

Около 85% от световните транзакции все още са с пари в брой, според Главния финансов директор на MasterCard CFO Мартина Хунд-Мейан. И това може да е проблем. Парите в брой не могат да се прехвърлят на разстояние дистанционно. И лесно могат да бъдат откраднати.

M-Pesa разчита на голям брой малки дистрибутори, които конвертират парите в брой в депозит в сметката M-Pesa. А Safaricom трябва да се увери, че тези малки места имат печалба от депозитите, в противен случай те не биха имали стимул да предлагат услугата.

Дори Бил Гейтс наскоро сравни бизнес модела M-Pesa на Safaricom с модела Windows на Microsoft. Причината е, че и двете компании са попаднали в предизвикателна ситуация на „осиновяване”. Без това, една компания не би могла да се сдобие с партньори, които да искат да участват в бизнеса й.

И Microsoft, и Safaricom успяха да преодолеят този проблем, сдобивайки се с финансови средства и партньори.

Защо? Защото Кения наистина се нуждае от това.

Като начало, кенийските семейства често работят в различни области. Например, единият член на семейството може да работи в семейната ферма, а другият да работи в Найроби. Ако заплатите се плащат в пари в брой, как прехвърляте пари от едно място на друго? Едната възможност е да се носят пари в брой докато даденият член на семейството, който е далече, се върне у дома. Но носенето на пари в брой създава огромен риск от обир.

По същия начин, по който много държави преминаха директно от ограничени наземни телефони линии към всеобхватните и всепроникващи мобилни телефони, някои държави преминават от основно базирана на пари в брой икономика към технология на мобилния портфейл, основно пренебрегвайки фазата „всеки има кредитна карта”.

В САЩ, от друга страна, всеобхватните банки, банкоматите и използването на кредитни и дебитни карти прави прехвърлянето на пари на разстояние много лесно. Баланси, трансфери и други транзакции вече могат да се правят чрез банките с помощта на приложения за смарт телефони. Основните функции на системата за мобилен портфейл вече се появяват, така че прехвърлянето на пари на големи разстояния не е проблем, който има нужда от разрешаване.

Кой иска мобилния портфейл? Компаниите

Кения е искала да замени транзакциите с пари в брой; Америка иска да замени транзакциите с кредитни карти. По-лесно е да се предложи алтернатива на парите в брой, защото никой няма политическа или икономическа изгода от използването на пари в брой. Парите в брой нямат лоби, маркетингов отдел и приходни потоци, които трябва да бъдат защитавани както имат компаниите за кредитни карти.

В САЩ има два вида мобилни системи за електронни разплащания – дистанционни и местни. Дистанционните, като PayPal, са полезни при преноса на пари онлайн. Местните, като Google Wallet, основно се използват за плащания на каса.

В Кения, системата M-Pesa върши и двете, а разликата между дистанционните плащания и местните парични трансфери не е от значение.

Докато M-Pesa се опитва да разреши само потребителския проблем, системите за мобилни плащания в САЩ се опитва да разрешат бизнес проблеми с финансовите услуги.

Банките, магазините и други компании гледат на мобилните плащания като на начин да проследяват потребителските транзакции, след това прилагат анализи към тях, за да се сдобият с повече информация за потребителите си.

Второ, финансовите институции виждат възможност да заменят отпадащите банкови такси с нови платени услуги.

Трето, търговците и доставчиците гледат на мобилните плащания като на начин да стимулират допълнителни покупки чрез купони, програми за лоялност, специални предложения и чрез използването на платежната система, за да рекламират и промотират продукти и услуги. Системата Passbook на Apples е изградена върху тази концепция.

Технологичните компании гледат на мобилните портфейли като на начин да продават повече чипове, сензори, телефони и безжични услуги.

Накратко, „революцията” на мобилния портфейл, която всички очакват, е предимно загуба на време за компаниите, които ще предоставят тази услуга.

За някои повече технологии е по-добре от по-малко.

Въпреки че потребителите може да искат технология на мобилния портфейл, те нямат нужда от нея.

Мобилният портфейл е решение в търсене на проблем в САЩ.

Би било много просто, удобно и изгодно за всички в Америка, ако се приеме системата M-Pesa. Но това няма да се случи.

Защо? Именно защото би било просто, удобно и достъпно за потребителите. Това не решава проблемите на финансовите институции, магазините и други.

Въпросът е, че докато Кения вече използва технологията мобилен портфейл за всякакви транзакции, Америка все още очаква тромава и скъпа услуга, която плаща на компаниите, които в момента съществуват от кредитни карти.

Но потребителите нямат нужда от това.

Страници: 1 2 3 All

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg