Как да изградите частен облак: съвети от експертите   64 инструмента с отворен код за сферата на мобилните технологии (Част IV)   Защо не се нуждаете от мобилен портфейл   IBM: Бъдещето на ИТ са мирис, вкус, допир, звук и зрение

IBM: Бъдещето на ИТ са мирис, вкус, допир, звук и зрение

Five in Five на IBM предрича бъдеще на когнитивните компютърни технологии. Но ще заменят ли те нуждата от мислещи хора?

Как ще изглежда ИТ светът след пет години? Това е годишният въпрос, който от IBM задават през последните седем години с доклада си Five in Five. Докладът за 2012 вече е готов, и за Big Blue бъдещето на ИТ е основно относно петте сетива.

Точно така, ИТ ще преминат от визуална към нова ера, където зрението ще бъде допълнено от допир, звук и да, дори вкус и мирис.

Технологията на допир стана широко разпространена с възхода на смарт телефоните и таблетите през последните няколко години. От IBM предричат, че технологията с допир ще стане по тактилна, преминавайки от общото усещане от днешния екран с докосване. През следващите пет години от IBM очакват потребителите да могат да усещат различни повърхности, което да осигури по-реалистично тактилно изживяване.

Докато хората са използвали очите си да гледат и използват ИТ информация в продължение на десетилетия, от IBM предричат, че скоро технологиите ще правят същото. Според IBM, през следващите пет години, технологиите ще започнат да разбират визуални образи по по-когнитивен начин. За това вместо просто да съхраняват и тагват изображения, компютрите ще разбират какво всъщност означават изображенията.

„Учените на IBM по света си сътрудничат за процеси, които ще помогнат на компютрите да разбират света около тях,” заявява Бърни Мейърсън, служител на IBM и вицепрезидент Иновации. „Точно както човешкият мозък разчита на взаимодействие със света, използвайки множество сетива, правейки комбинации от тези възприятия, когнитивните системи ще донесат още повече стойност, помагайки ни да разрешим някои от най-сложните предизвикателства.”

Тази когнитивна способност освен това ще се разшири и към аудио способности. Докато компютрите отдавна имат аудио способности, IBM очакват да се появи нова технология, която да позволи на компютрите и да разбират аудиото.

„Аз и някои от моите колеги патентовахме способ за вземане на данни от типични бебешки звуци, събрани през различни етапи от развитието на детето чрез наблюдаване на мозъка, сърцето, дробовете, за да интерпретираме как се чувстват бебетата,” пише разработчикът на IBM Димитри Къневски. „Скоро, една майка ще може да превежда плача на бебето си в реално време в смислени фрази с помощта на бейбифон или смарт телефон.”

Докато зрението, допирът и чуването по някакъв начин имат форма присъстваща в компютърните технологии от много години, същото не може да се каже за мириса и вкуса. В IBM имат изследователи, които изграждат технология, която ще разбира вкуса на молекулярно ниво. Идеята е, че технологията може в крайна сметка да се използва за създаването на нови аромати и на по-вкусна и здравословна храна.

„В случаите на хора със специални хранителни нужди като хора с диабет, тя би развила аромати и рецепти, които да задържат в норма нивата на кръвната захар, но ще задоволи нуждата им от сладко,” заявяват в прес съобщение от IBM.

Способностите за миризма, които предричат от IBM могат потенциално да се използват, за да ви показват дали имате някакви заболявания. Технологията ще анализа аромати и ще разбера какво всъщност означават тези миризми от биохимична гледна точка.

От IBM предричат ера на умни компютри, но не ера, в която компютрите заместват хората.

„Не вярвам, че когнитивните системи ще узурпират ролята на хората,” заявява Мейърсън. „По-скоро те ще ни направят по-способни и по-успешни – и да се надяваме, по-добри стопани на земята.”

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg