Нова серия AMD Radeon видео карти   Уловете мига с новата NVIDIA GeForce GTX 570   Виртуализацията спестява ли пари?   Как да се предпазим от кибер-престъпниците в интернет

Виртуализацията спестява ли пари?

Виртуализацията е една от най-големите тенденции в ИТ днес. Gartner точно посочва, че е най-важната технология за ИТ отделите през 2010 година. Тъй като все повече и повече организации хоп на виртуализация банда, въпросът, който трябва да се попита е: Има ли начин виртуализацията наистина да доведе до значително намаляване на разходите? Повечето ИТ мениджъри и финансисти ще кажат „да“, но изглежда, че съществува голямо неразбирателство за това какво означава една виртуална среда от гледна точка на спестяване на разходи – особено когато става въпрос за лицензиране на софтуер.

Тъй като използването на виртуална среда е трудно да се измери, както и приемането на няколко продукта на един лиценз в дългосрочен план, в действителност може да излезне по-скъпо издаването на лицензи върху годишната база.

В нови, затвърдени центрове за данни служителите се борят за защита на приходите и все още трябва да се намери начин за точен лиценз за виртуалните среди. За да направим нещата още по-объркващи, всеки софтуерен гигант третира виртуализацията и лицензирането много различно. Microsoft, например, се сблъска с контролирането над своите лицензионни схеми и се поддаде на натиска относно промяната за 90-дневното правило за повторно възлагане на сървърни приложения.

От друга страна, VMWare се счита за „мек разделител “ и при стандартната лицензионна политика на Oracle, „меките дялове не са приемлив начин за ограничаване на лицензионните изисквания.“ Съществува голямо разнообразие на разделителни сценарии дори в рамките на тази политика, но всеки има свой собствени предизвикателства и всяка ситуация трябва да се разглежда поотделно за съответното лицензиране.

Разглеждане на традиционните методи за лицензиране на софтуер: можете да закупите един лиценз и ви се дава правото да инсталирате този лиценз на един компютър или сървър. Когато един физически компютър се разделя на няколко виртуални компютри и всичко може да бъде преместено или унищожено с натискането на един бутон, какво ще се случи с приложенията, работещи в тази среда? Ако всички случаи на използване на този лиценз се таксуват като отделен лиценз? Ако е така, ние говорим за показателни такси, особено за големи организации, които потенциално биха могли да разположат хиляди виртуални компютри или сървъри.

Трябва ли клиентите да плащат за всеки отделен виртуален компютър и всяка следваща негова употреба? Отговорът е не. Ние също трябва да помним, че виртуализирането на хардуер е с по-висока цена. Разбира се, въпросът е да се направи разлика между твърдо и меко разделяне и изравняване на обстановката с правилата за съответното лицензиране. Лицензирането във виртуализирана среда води до увеличаване на комплексния свят на лицензирането на бизнес софтуер. Така че, нека разгледаме икономиите, които знаем.

Виртуализирането на Хардуер – Превръщане на петте физически сървъри в четири виртуални и един физически очевидно ще ограничи разходите свързани с хардуера. Условието е, че машините изискват да пускате нови виртуални среди, което излиза много по-скъпо. Хардуер доставчиците не се страхуват от виртуализацията. Те знаят, че така ще се продават машини с много по-висока производителност с цел управление на виртуалните среди. Мислете за това като продава 10 KIA лимузини на върха на лините на Mercedes – крайният резултат е един и същ за продавача.

Намаляването на разходите ще дойде от използването на наличния хардуер, колкото е възможно при преминаването във виртуалната среда. Правилното планиране и оценка на хардуера са от ключово значение, за да се направят спестявания от хардуер.

Отпечатъкът – Когато казваме, отпечатък, имаме предвид съоръженията, разходите; фиксираните разходи, свързани с центровете за данни. Това е допълнително помещение, или под или сграда, в което се помещава генератора, вентилатори и сървъри. Тъй като виртуална среда, може да съществува извън типичния център за данни, постоянните разходи на „недвижими имоти“ могат да бъдат премахнати.

Когато сървърите съществуват във виртуална среда има възможност за премахване на системни проблеми за секунди, без да останат фрагменти от дефектни приложения. Резервните сървъри могат да бъдат възпроизвеждани няколко пъти, ако е необходимо, без да се понасят допълнителни разходи за хардуер.
Енергийни икономии – Зеленото движение е навсякъде: в нашия супермаркет, в рекламата, а сега това е лудост в областта на технологиите. Заради огромните разходи за електричество компаниите, които искат да бъдат по-загрижени за околната среда и ИТ отделите обмислят виртуализацията като един от методите за съкращаване на разходите за енергия.

С това обединяване на функциите на няколко машини в една машина, процесорите работят по-ефективно и с по-малко енергия. С над 540 хиляди виртуални машини, разположени през 2007 г. , се очаквания  ръст от 4 милиона до 2009г. (Gartner), намаляването на разходите е значително и намаляване на въглеродните емисии във всички области ще бъде черешката на тортата.

Непознатите

Ние се обърнахме към известни райони с икономии в разходите, но какво да кажем за неизвестните, несигурните, по-специално, лицензирането и софтуер разходите. Някои ще се обърнат към отворения код и Linux за намаляване на разходите за виртуализация. Други ще го погазят и ще чакат продавачите да определят лицензионни условия за виртуализирани среди. Вероятно, фирмите ще чакат за допълнителни насоки от своите доставчици на софтуер, както и други алтернативни, които биха били кошмар за преместването на данни.

Ако вие сте една от тези организации, които прилагат или планират  изпълнението на виртуализирани среди, ето няколко съвета за оптимизиране на възвръщаемостта на инвестициите ви:

Не бързайте – инсталирайте софтуер за виртуализация, когато пускате в действие нов хардуер, вместо да се опитвате да направите промяната наведнъж.

Подбирайте – Придържайте се към приложения, които са технически интензивни в сравнение с интензивността на сделката. Избягвайте бази данни, които разчитат предимно на хардуер.

Следете - Физическите компютри и използваните приложения са трудни за проследяване. Във виртуализираната среда, създайте и поддържайте регистър с информация, в която се съдържат всички приложения, които се използват от всеки виртуален компютър. Мислете в дългосрочен план – при разполагане на всякакъв вид технология, не само мисля за утре, но съставете план за следващите няколко години (очевидно, трябва да бъдете достатъчно гъвкави, за да направите промени в плана). Това е малка инвестиция на време, но ще ви позволи да изчислите финансовите си и човешки ресурси.

Сподели:

Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg